Začela se je nacionalna preventivna akcija za varnost motoristov

25. 3. 2019 Promocijsko sporočilo

Pod okriljem Agencije za varnost prometa (AVP) se je v sodelovanju s Policijo začel prvi del nacionalne preventivne akcije za varnost motoristov.

V našem uredništvu akcijo pozdravljamo, saj je njen cilj opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, vse druge udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti.

Na novinarski konferenci je bila slovenski javnosti letos prvič predstavljena naprava Skidbike, s katero lahko motoristi v okviru tečajev varne vožnje pridobijo pomembne izkušnje in spoznajo, kakšni so občutki, ko zmanjka oprijema pod prednjim ali zadnjim kolesom, kakšni so občutki na spolzki podlagi in tudi ob spremenjenem težišču. Napravo smo tako med prvimi preizkusili tudi sami in brez kakršnihkoli zadržkov priporočamo prav vsem, da to storijo tudi sami. Občutki v vožnji z motociklom, ki je vpet v to napravo, so malenkostno drugačni kot sicer, vendar v tistem bistvenem delu od situacij v resničnem življenju na cesti prav nič ne odstopajo.

Magister Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa, poudarja: »Bodimo strpni drug do drugega. Bodimo previdni. Nesreča ne sprašuje, kdo je kriv. Po njej iskati krivca pa je prepozno.« Dodal je še, da bodo v agenciji nadaljevali raziskovanje prometnih nesreč in dejavnikov prometnih nesreč za motoriste in identificirali nevarna mesta oziroma mesta z visoko stopnjo prometnih nesreč.

 AVP bo v času akcije organizirala številna brezplačna preventivna srečanja za motoriste z izobraževalno vsebino in s poudarkom na pridobivanju praktičnega znanja. Na ta srečanja so povabljeni prav vsi motoristi. Terminski plan strokovnih delavnic in dogodkov:

AMZS Center Vransko: nedelja, 31. marec 2019.
Poligon Krško: sobota 6. april 2019 (v primeru slabega vremena 13. 4. 2019).
Poligon Murska Sobota: nedelja, 7. april 2019.
Poligon Logatec: nedelja, 14. april 2019.
Poligon Ljubečna Celje: nedelja, 14. april 2019.
 

Na tej spletni povezavi pa boste našli tudi terminski plan dogodkov, ki jih organizira Policija, na njih pa so prav tako vabljeni motoristi, motoristke in vsi drugi udeleženci v prometu vseh starosti.

Avtor: Matjaž Tomažič