Kaj smo se naučili na začetnem tečaju VARNO V FERATE

10. 5. 2019

Udeležili smo se tečaja Varno v ferate v Mojstrani, poglejte si, kaj vse smo doživeli in se naučili v vertikali. 

Ferate so zavarovane plezalne poti ali zahtevne planinske poti, pri katerih si pomagamo z rokami, nogami in s tehničnimi pripomočki ter varovali. Prevod pomeni "železna pot", saj so poti v gorah oz. stenah zavarovane z jeklenicami, skobami, lojtrami in dodatnimi varovali. Namen zavarovanih plezalnih poti je, da nam omogočijo lažji dostop preko strmih sten in izpostavljenih mest do vrhov gora. O tem smo že pisali v članku: Kako se lotiti plezanja po feratah? 

Poznamo pa tudi športne ferate, pri katerih za razliko od "hribovskih" ferat, glavni cilj ni pristop na vrh gore, temveč zgolj plezanje. Dostopi so ponavadi kratki, sestopi pa večinoma enostavni.

Ferate so vse bolj popularne tudi pri nas, vendar se je potrebno zavedati odgovornosti in znati poskrbeti tako za svojo varnost kot za varnost drugih.

V uredništvu smo se zato udeležili tečaja Varno v ferate, ki ga je organiziralo Športno društvo Jeti. Osvojili smo potrebna znanja za varno obiskovanje tako lažjih kot tudi zahtevnejših ferat ter se naučili pravilne uporabe opreme. 

Tečaj Varno v ferate je primeren za začetnike, pa tudi za tiste, ki nekaj izkušenj s feratami že imajo, vendar jim morda manjka znanja in samozavesti za plezanje zahtevnejših ferat.
Znanja v gorah in stenah tako ali tako ni nikoli preveč! 

Začetni tečaj je potekal v ferati Mojstrana. Zbrali smo se pred Slovenskim planinskim muzejem Mojstrana v zgodnjem jutru. 

Inštruktor Sebastjan Potočnik nam je razdelil potrebno opremo ter obrazložil, kako se jo pravilno uporablja. Po pregledu opreme smo jo mahnili na delo. Jutranja ferata je zagotovo najboljša budnica, ki predrami vse čute! Kaj hitro smo opravili s prvim vzponom po lažji ferati in občudovali razgled nad Mojstrano. 

Naučili smo se pravilne uporabe samovarovalnega kompleta. Inštruktor nas je ves čas popravljal in dajal tehnične napotke, kam dati noge, roke, da je plezanje po ferati kar se da učinkovito, varno in lahkotno. Opozoril nas je na vse morebitne težave, ki se zgodijo bodisi zaradi nepremišljenega koraka, neznanja, neprimerne opreme ali zaradi vremenskih razmer. 

Pri drugem vzponu po težji poti pa smo še bolj uživali! 

Na koncu smo se naučili tudi, kako se umakniti iz ferate (spust po vrvi), kako pomagati šibkejšemu soplazalcu, kako se odpočiti in še številne druge uporabne nasvete za varno gibanje v gorah ter se naučili nekaj pomembnih vozlov. 

Kaj sem se sama naučila v ferati? 

Ena izmed pogostih lekcij, na katero naletimo v steni, je zagotovo spopadanje s strahom. Ja, tudi strah se je prikradel med potjo, a le za kratek čas. Čeprav si zavarovan in prikljenjen na zajlo, gredo misli hitro po svoje, ko vidijo pod nogami izpostavljene prepadne dele. Največja težava je, če dovoliš umu, da v mislih ustvari vse mogoče scenarije in ustvarja paniko. Med drugim vzponom pa sem začutila veliko radost in užitek. Ta se pojavi, ko se popolnoma sprostiš, ko si prisoten v trenutku, ko gledaš in občuduješ skalo, ki jo imaš v tem trenutku pred seboj in se spopadaš z njo korak za korakom. Ko si povsem pozoren na vpenjanje in na naslednji korak. Vse ostalo v tem trenutku ni pomembno.Samo ti in skala ter hoja naprej. Med tem pa si nagrajen še z razgledi in čudovitimi kraji ter spoznavaš podobno misleče ljudi, ki iščejo svoj mir v naravi. Ferate te nedvomno lahko nagradijo z občutkom, da zares živiš! Okrepi pa se tudi samozaupanje in stik s samim seboj, saj v ferati ni časa za vsakodnevni stres, za razmišljanje o službi in obveznostih, za zvonenje telefonov itd.

Čas se nekako ustavi in ti da možnost, da se umiriš in oddahneš, čeprav si fizično aktiven in maksimalno pozoren. Vendar tvoja pozornost ni razpršena na vse konce, pač pa je osredotočena na tukaj in zdaj. 

In včasih se zdi, kot da ne gre več naprej in bi naraje obupal. Nato pa narediš le en korak naprej in se ti odpre čudovita, bolj lahkota pot ter razgled na vse strani... Takrat si hvaležen sam sebi, da si se povzpel iz svoje cone udobja. 

Napisala: Ana Vehovar

Foto: Ana Vehovar, Maria Zhukova

Se tudi vi želite preizkusiti v feratah? 

Termini enodnevnih tečajev v letu 2019:

  • 11. maj
  • 18. maj
  • 1. junij
  • 8. junij
  • 15. junij
  • 6. julij
  • 3. avgust
  • 7. september
  • 5. oktober

Zahtevnost:

Za udeležbo na tečaju Varno v ferate ne potrebujete nobenega predznanja gibanja po zavarovanih poteh. Za premagovanje ferat potrebujete solidno telesno pripravljenost. Kondicijsko morate biti sposobni prehoditi štiriurno turo v markiranem času.

Poleg običajne opreme za letno hribolazenje potrebujete še:
čelado,
plezalni pas,
samovarovalni komplet,
dve vponki z matico,
najlonski trak dolžine 60 ali 120 cm,
pet metrov pomožne vrvice debeline 6 mm,
varovalo (ATC, Reverso ...).
Manjkajočo opremo vam priskrbijo brezplačno!

Prijavite se na: www.jeti.si/prijava, saj je število mest omejeno.

Dodatne informacije na: jeti.si ali na Facebook strani Športnega društva Jeti