Ženske in šport

28. 7. 2011

Ali ste vedeli ...

... da je večja verjetnost, da se pri športu poškoduje moški kot ženska?

... da so se na olimpijskih igrah v Naganu leta 1998 ženske prvič borile za medalje v hokeju?

... da imata dve športnici medalje tako z zimskih kot z letnih olimpijskih iger? Nemka Christa Luding Rothenburger je v hitrostnem drsanju osvojila medalje na dveh olimpijskih igrah leta 1984 in 1988 – zlato, srebro in bronasto, leta 1988 pa je bila še nosilka srebrne kolajne v kolesarstvu. Kanadčanka Lara Huges pa je leta 1996 osvojila bron v kolesarstvu, štiri leta kasneje pa še bron v hitrostnem drsanju.

... da so želeli uvrstiti ženske smučarske skoke na olimpijske igre v Vancouvru 2010, a je bil predlog zaradi pomanjkanja tekmovalk, ki prihajajo le iz nekaj držav, zavrnjen?

... da je višina mreže pri ženski odbojki 2,24 metra, pri moški pa 2,43 metra?

... da je rimski cesar Neron dal ubiti svojo ženo, ker mu je pokvarila odhod na konjske dirke?

... da je bila Alice Coachman prva temnopolta atletinja, ki je na olimpijskih igrah (leta 1948 v Londonu) osvojila zlato medaljo v skoku v višino?

... da je francoska teniška igralka Susan Lenglen v finalu odprtega prvenstva Francije (Roland Garros) leta 1926 zmagala v pičlih 27 minutah?

... da so ženske prvič nastopile na olimpijskih igrah moderne dobe leta 1900 v Parizu? Tekmovale so v tenisu, golfu in kriketu.

... da so ženske prvič maraton tekle na olimpijskih igrah leta 1984 v Los Angelesu?

... da je na prvih olimpijskih igrah moderne dobe v Atenah leta 1896 nastopilo več kot 250 tekmovalcev? Med njimi ni bilo nobene ženske.

... da je Japonka Junko Tabei leta 1975 postala prva ženska, ki je osvojila vrh Everesta?

... da je Zola Budd (Južna Afrika), tekačica na dolge proge s svetovnim rekordom, trenirala in tekmovala bosa?

... da ima največ olimpijskih odličij sovjetska gimnastičarka Larrisa Latynina? Nastopila je na treh olimpijskih igrah med letoma 1956 in 1964 ter osvojila kar 18 odličij.

... da pet sklenjenih obročev na olimpijski zastavi predstavlja kontinente? Ameriko, Oceanijo, Afriko, Azijo in Evropo.

... da je madžarska šahistka Judith Polgar edina ženska, ki ji je uspelo premagati verjetno najboljšega šahista vseh časov, Rusa Garryja Kasparova?

... da je ameriška smučarka Lindsey Vonn za zmago v SP v Val d'Iseru leta 2005 dobila kravo? Nagrada za zmago je bila 1.200 dolarjev ali krava, izbrala je kravo in jo odpeljala na svoj ranč v Ameriko.

... da je Pokal federacij, tekmovanje držav v ženskem tenisu, največje vsakoletno žensko tekmovanje? V letu 2010 je nastopilo kar 80 držav.

... da je Gertrude Caroline Ederle – Trudy leta 1926 kot prva ženska preplavala Rokavski preliv v 14 urah in 39 minutah ter prehitela najhitrejšega moškega do tedaj za skoraj dve uri? Je tudi prva oseba, ki je to razdaljo preplavala v prostem slogu.

... da je Wilma Rudolph, sprinterka, dobitnica treh zlatih medalj na olimpijskih igrah v Rimu ter ena najbolj elegantnih tekačic vseh časov, imenovana tudi črna gazela, v otroštvu bolehala za otroško paralizo in na nogah nosila železni opornici, podobno kot Forrest Gump v istoimenskem filmu?

... da je Mima Jaušovec, nekdanja teniška igralka, kot edina Slovenka osvojila enega od štirih turnirjev za grand slam med posamezniki? Leta 1977 je osvojila odprto prvenstvo Francije.

... da je Romunka Nadia Comăneci prva v gimnastiki (v moški in ženski konkurenci) dobila oceno deset za svoj perfekten nastop na gredi na olimpijskih igrah v Montrealu leta 1976?

... da je teniška igralka Serena Williams alergična na arašide?