Ženske in zgodovina športa

15. 4. 2016

Tako kot na vseh drugih področjih – od politike, gospodarska, šolstva – so ženske potrebovala več stoletij, da so se vsaj malo približale moškim. Naredili smo hiter pregled, katere se bile pomembne ženske športnice, ki so nežnejšemu spolu utirale pot skozi zgodovino.

776 pr. n. št.: Na antičnih olimpijskih igrah, ki so se prav tako odvijale na štiri leta, je bilo ženskam prepovedano nastopiti in celo biti na tribuni v vlogi gledalca. Vseeno velja za prvo olimpijsko zmagovalko špartanska princesa Cinisca, ki je bila lastnica konja in kočije, ki sta zmagala na igrah. Tik pred olimpijskimi igrami so se na istem stadionu odvijale Herine igre, poimenovane po boginji Heri (boginji družine in plodnosti). Ženske so tekmovale v tekih, a v nasprotju z moškimi so bile tekmovalke popolnoma oblečene.

Za časa kitajskih dinastij Song, Juan in Ming so ženske igrale v profesionalnih moštvih kuja. Kuju je azijska antična različica nogometa, kjer je prepovedano se dotikati žoge z roko.

1567: Mary, kraljica Škotov, naj bi bila prva ženska, ki je igrala golf, seveda na Škotskem, ki velja za domovino golfa.

1811: Prvi ženski golfski turnir so dekleta odigrale v kraju Musselburgh na Škotskem.

1884: Ženske so odigrale prvi teniški turnir na wimbledonski sveti travi. Zmagala je Maud Watson. Moški v Wimbledonu igrajo od leta 1877.

1897: Cirkuška akrobatka Lena Jordan je postala prva ženska, ki je izvedla trojni salto na trapezu.

1900: Ženske so prvič nastopile na drugih olimpijskih igrah moderne dobe v Parizu. Za prvo žensko dobitnico zlate medalje velja Britanka Charlotte Cooper, ki je osvojila teniški turnir. Skupno je nastopilo 22 športnic, ki so poleg tenisa tekmovale še v jadranju, kroketu in golfu.

1902: Ker takrat še ni bilo tekmovanj za ženske, je umetnostna drsalka Britanka Madge Syers nastopila na svetovnem prvenstvu v moški konkurenci ter osvojila 2. mesto. Leta 1908 je osvojila žensko olimpijsko zlato medaljo.

1912: Prvič so ženske tekmovale v plavanju in skokih v vodo na olimpijskih igrah v Stockholmu na Švedskem.

1924: Umetnostno drsanje je bil edini ženski šport na prvih zimskih olimpijskih igrah v Chamonixu.

1926: Američanka Gertrude Ederle je postala prva ženska (pri 21t letih), ki je preplavala angleški kanal – preliv med Anglijo in Francijo.

1928: Ženske so prvič dobile možnost tekmovanja v atletiki in gimnastiki šele na osmih poletnih olimpijskih igrah moderne dobe v Amsterdamu.

1936: Berlin je dal najmlajšo zmagovalko olimpijskih iger. Skakalka v vodo, Američanka Marjorie Gestring, je imela samo 13 let, ko je osvojila zlato. Najmlajša dobitnica individualne olimpijske medalje je prav tako nastopila v Berlinu, 12-letna Danka Inge Sorensen je bila pri plavanju na 200 metrov prsno tretja.

1948: Američanka Alice Coachman je prva temnopolta atletinja, ki je osvojila olimpijsko zlato medaljo. Zmagala je v skoku v višino.

1964: V Tokiu so se dekleta prvič pomerila v odbojki.

1976: Ženske igrajo košarko od olimpijskih iger v kanadskem Montrealu. Prav tako so v Kanadi prvič veslale in igrale rokomet.

1984: Ženske so prvi maraton tekle šele na olimpijskih igrah l v Los Angelesu. Prvič so se tudi udarile v cestni kolesarski dirki.

1998: Ženski hokejski turnir se je prvič odvil v Naganu na Japonskem.

2000: V Sydneyju so se ženske prvič pomerile v vzdigovanju uteži.

2012: Ženske so prvič boksale na olimpijskih igrah v Londonu.

Zanimivosti

  • Ali ste vedele, da je večja verjetnost, da se pri športu poškoduje moški kot ženska?
  • Ali ste vedele, da je sinhrono plavanje edini olimpijski šport, v katerem tekmujejo samo ženske. Tekmujejo le ženske v parih in v ekipnem tekmovanju, ki je mešanica plavanja, plesa in gimnastike (vodni balet).
  • Japonka Junko Tabei se je leta 1975 kot prva ženska povzpela na najvišjo goro sveta Mount Everest.
  • Največ olimpijskih odličij med ženskami ima sovjetska gimnastičarka Larrisa Latynina. Nastopila je na treh olimpijskih igrah med letoma 1956 in 1964 ter osvojila kar 18 odličij (9 zlatih, 5 srebrnih, 4 bronaste)
  • Nemka Christa Luding - Rothenburger je v hitrostnem drsanju osvojila medalje na dveh olimpijskih igrah, leta 1984 in 1988, zlato, srebro in bronasto kolajno, leta 1988 pa je bila še nosilka srebrne kolajne v kolesarstvu. Kanadčanka Lara Huges pa je leta 1996 osvojila bron v kolesarstvu, štiri leta pozneje pa še bron v hitrostnem drsanju.

Pregled - ženske in zgodovina športa