Zgodba o ameriški drsalki Tonyi Harding, dobitnici dveh olimpijskih kolajn

Zgodba o ameriški drsalki Tonyi Harding, dobitnici dveh olimpijskih kolajn (foto: Profimedia) Profimedia
17. 2. 2018 Vir: Lisa

V Pjongčangu se že pišejo nove zanimive olimpijske zgodbe, mi pa smo se tudi s pomočjo filmske uspešnice spomnili na eno od najbolj razvpitih in zelo nešportnih olimpijskih zgodb – prepirom med Tonyo Harding in Nancy Kerrigan.

Film I, Tonya z Margot Robbie v glavni vlogi trenutno po svetu žanje uspehe, prejel je že zlati globus za najboljšo žensko stransko vlogo in ima tri nominacije za oskarja. A brez nore resnične zgodbe o dveh ameriških drsalkah Tonyi Harding in Nancy Kerrigan ne bi bilo filma, za katerega številni pravijo, da je 'Dobri fantje' umetnostnega drsanja.

Film je biografska zgodba o ameriški drsalki Tonyi Harding, dobitnici dveh olimpijskih kolajn, ki je sodelovala v enem od največjih športnih škandalov v zgodovini športa. Tonya Harding, umetniška drsalka, ki se visoko vzpenja na ameriških turnirjih drsanja, zabrede v težave, ko se v njeno življenje vrne nekdanji soprog. Tonya se pripravlja na državno tekmovanje v umetnostnem drsanju. Z nekdanjim soprogom najameta nekoga, da bi zlomil nogo njeni nasprotnici Nancy Kerrigan. Ta poteza jo je omadeževala in ji uničila kariero.

V vlogi Tonye blesti Avstralka Margot Robbie, Caitlin Carver pa je Nancy Kerrigan (na fotografiji zgoraj). V drugih vlogah so Sebastian Stan, Allison Janney, Paul Walter Hauser, Julianne Nicholson, Bojana Novakovic in Bobby Cannavale.

Otroštvo

Film je najbolj usmerjen na Tonyino tragično otroštvo oziroma mladost, v katerem sta vladala oblastniška in posesivna mama ter njen manipulativni mož.

Hardingova je bila rojena leta 1970 v Portlandu, očetu mehaniku in mami natakarici, drsati pa je začela pri treh letih. Njeno otroštvo ni bilo lahko, po lastnih navedbah jo je mama psihično in fizično zlorabljala, srednje šole ni dokončala, je pa imela precej več uspeha na drsališču. Tako je leta 1991 postala ameriška državna prvakinja in svetovna podprvakinja ter prva ženska, ki je uspešno izvedla dva trojna aksla na enem tekmovanju, in prva, ki ji je uspel trojni aksel v kombinaciji z dvojnim ritbergerjem.

A kljub odličnim skokom in rekordom ji po 21. letu na tekmovanjih nikoli ni uspelo izvesti trojnega aksla in tudi rezultati niso bili v skladu z njenimi in predvsem z maminimi pričakovanji. Za svoje težave je ne preveč elegantna drsalka krivila lepo in karizmatično Kerriganovo, ki je veljala za ameriško ljubljenko.

Napad

Hardingova je bila tako ljubosumna na tekmico, da je s svojim takrat že nekdanjim možem Jeffom Gilloolyjem najela plačanca, ki naj bi Kerriganovi na treningu zlomil nogo in ji preprečil nastop na olimpijskih igrah v Lillehammerju. Napad je bil zelo odmeven po vsem svetu, saj se je nespretni plačanec na Kerriganovo spravil, ko so bile prižgane kamere.

No, Kerriganova je imela srečo in jo je odnesla le z modricami in po izpuščenem državnem prvenstvu, na katerem je zmagala Hardingova, je v celoti okrevala ter mesec dni pozneje v Lillehammerju osvojila srebrno medaljo. Zlata je bila Ukrajinka Oksana Bajul, Tonya pa je zasedla zgolj osmo mesto.

Resnica je prišla na plan

Podrobnosti napada na Kerriganovo so se razjasnile šele po olimpijskih igrah, Gillooly je pričal proti svoji nekdanji ženi, Hardingova pa je priznala krivdo in v zameno dobila manjšo kazen – triletno pogojno kazen in 160.000 dolarjev globe.

Ameriška zveza umetnostnih drsalcev ji je dosmrtno prepovedala tekmovanja, odvzeli pa so ji tudi naslov državne prvakinje.

Hardingovi življenje po sramotnem umiku iz športa ni prav prizanašalo – nekdanji mož je tabloidom prodal njun posnetek seksa, v drugem zakonu z Michaelom Smithom je zdržala le leto dni. Poskusila se je tudi kot boksarka, glasbenica in igralka.

In kaj dela Nancy Kerrigan?

Nancy je šla v športni tekmovalni pokoj takoj po olimpijskih igrah, a je nastopila v številnih predstavah in muzikalih na ledu. Leto dni po 'upokojitvi' se je Nancy poročila s svojim menedžerjem Jerryjem Solomonom, s katerim ima tri otroke.

Preberite še: 7 stvari, ki jih o umetnostnih drsalcih niste vedeli