Zlata selekcija v muzeju

Zlata Selekcija (foto: Goran Antley) Goran Antley
21. 8. 2013

Zlata generacija jugoslovanske reprezentance iz leta 1970 se je po 43 letih znova zbrala v Ljubljani, kjer jih je v dvorani Tivoli pričakalo navdušeno občinstvo.

Košarkaške legende, so obujale spomine tudi na razstavi fotografij s tekem svetovnega prvenstva v košarki v Ljubljani, ki so jo pripravili v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Muzej danes hrani več kot 2.500 originalnih, večinoma črno-belih fotografskih posnetkov kar sedmih priznanih fotografov, ki so na celuloid ujeli ta dogodek.

Razstava, ki nosi naslov Košarka 1970 – Luna vaša, zlata naša, bo na ogled v avli muzeja od začetka avgusta do konca septembra 2013.

Zlata generacija obuja spomine na SP 1970

Ob tej priložnosti so na KZS pripravili tudi mini-dokumentarni video, v katerem se v svoje zlato obdobje s pripovedjo vrnejo kapetan reprezentance in dobitnik zlatega reda za zasluge za izjemne športne dosežke s strani Republike Slovenije Ivo Daneu, selektor Ranko Žeravica in center Petar Skansi.

Ekipo Jugoslavije so tedaj sestavljali: Ratko Tvrdić, Ljubodrag Simonović, Vinko Jelovac, Trajko Rajković, Aljoša Žorga, Dragan Kapičić, Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak, Petar Skansi in selektor Ranko Žeravica.

Foto: Goran Antley