Kako poskrbeti, da bodo prazniki prijetni za hišne ljubljenčke?

Kako poskrbeti, da bodo prazniki prijetni za hišne ljubljenčke? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 12. 2021

Naj vas ne skrbi le, da bodo okraski ostali na jelki, ampak tudi da bodo prazniki varni za vašega ljubljenčka in mu povzročili čim manj stresa. 

Preverite, v kakšnih nevarnostih se lahko znajde vaš ljubljenček med prazniki in poskrbite, da boste situacije preprečili: 

Deljenje hrane z ljubljenčkom

Svojega štirinožnega prijatelja imate nedvomno zelo radi, vendar mu tega ne kažite tako, da z njim delite piškote in drugo praznično hrano. Tudi svoje goste opozorite, naj ne hranijo vašega ljubljenčka. Veliko živil je namreč za živali lahko strupenih in so nepriporočljiva za uživanje. Kosmatinec bo zadovoljen s svojo vrsto hrane, vi pa mu namenite več crkljanja in pozornosti. 

Električni kabli

Teh bo v prazničnem času nekaj več kot običajno, saj boste dom okrasili z lučkami. Žal psom in mačkam lahko kabli predstavljajo dober pripomoček za žvečenje. S tem so izpostavljeni elektriki, opeklinam in nevarnim snovem, ki lahko ogrozijo zdravje. Zato električne kable skušajte prekriti in zavarovati tako, da štirinožci do njih ne bodo imeli dostopa. 

Sveče in kamini

Praznično vzdušje si radi popestrimo s svečami, ki dodajo domu še več topline. Naj se ne sprevrnejo v požar, kar se lahko hitro zgodi, če v vašem domu prebiva tudi kuža ali mačka. V tem primeru sveče postavite na nedostopna mesta in jih nikoli ne pustite goreti nenadzorovano. Lahko izberete tudi sveče z umetnim plamenom. 

Božične rastline in okraski

Nekatere rastline so za živali zelo strupene, zato imejte svojo božično zvezdo, omelo in podobno listnato dekoracijo ves čas na očeh. Prav tako ne izbirajte zelo svetlečih okraskov, ki bi lahko zamikali lačnega kužka ali spodbudil mačko, da skoči na jelko, saj je okrasitev podobna njenim igračam. Če se da, jelko zavarujte. 

Voda za zalivanje jelke

Nasvet pride v poštev za vse, ki imate naravno jelko. Če je posajena in jo zalivate ter nameravate ohraniti tudi po praznikih, ste verjetno kupili pesticide in gnojila, ki jo bodo ohranjali močno in zdravo. Voda iz zalivalke je velikokrat premami predvsem mačke (pa tudi pse), ki jo radi pijejo. Zato naj ne bo v njihovem dosegu. 

Glasne zabave

Če gostite kakšno zabavo pri sebi doma, premislite, ali je pametno, da žival ostane tisti večer pri vas. Imate koga, ki bi lahko popazil nanjo? Glasna glasba in ljudje, ki želijo pobožati to ljubko bitjece, so za ljubljenčka namreč lahko precej strašljivi in neprijetni. Če se le da, mu prihranite to situacijo. 

Profimedia