Borilne veščine v šolah: da ali ne?

Borilne veščine v šolah: da ali ne? (foto: Osebni arhiv (Elizabeta Molnar)) Osebni arhiv (Elizabeta Molnar)
7. 12. 2022

S tem, ko bi uvedli borilne veščine v šoli, bi lahko otroci postali bolj umirjeni, imeli boljšo koncentracijo ter se tudi naučili samoobrambe...

V naši zadnji epizodi Aktivni podkasta smo se pogovarjali z Elizabeto Molnar, karateistko, ki se je že pri 18 letih vpisala v zgodovino: letos je na svetovnem prvenstvu osvojila 3. mesto in tako postala prva ženska, ki je reprezentanci v karateju prinesla kolajno svetovnega prvenstva.

Elizabeta nam je v pogovoru med drugim povedala tudi, da se ji borilne veščine v šolah zdijo zelo dobra ideja.

"Zdi se mi, da bi bilo dobro tudi v šoli uvesti kakšno uro borilnih veščin. Otroci bi se naučili nečesa novega, dobili neko disciplino in se bolje spoznali s temi športi."

Po njenem mnenju bi otroci lahko s pomočjo borilnih veščin postali bolj umirjeni, obenem pa se ji zdi, da bi se lahko izboljšala tudi njihova pozornost.

"Tudi sama sem bila bolj živahna in mislim, da me je karate kar malo umiril. Zdi se mi, da bi otroci s pomočjo borilnih veščin lahko bili bolj umirjeni. Mislim tudi, da bi lahko dobili neko disciplino in koncentracijo," je povedala.

Elizabeta pa je izpostavila še eno pomembno prednost borilnih veščin; otroci bi se na ta način lahko naučili tudi samoobrambe. 

Ko omenimo, da bi borilne veščine imeli v šolah, veliko ljudi morda pomisli, da bi se otroci kar tepli med seboj. Elizabeti pa se zdi, da bi se lahko ravno v šoli bolj osredotočili na samoobrambo in tako otrokom zagotovili večjo varnost.

Kaj pa menite vi? Bi podprli borilne veščine v šolah?

Celotnemu pogovoru z Elizabeto prisluhnite tukaj: