Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti" (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
13. 3. 2023

Ste se kdaj spraševali, zakaj je pomembno, da ohranjamo vitalnost?

V novi epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Ana priznava, da sama sprva tudi ni razmišljala o pomenu vitalnosti, a se je zanimanje za to v njej vzbudilo ravno zaradi poklica, ki ga opravlja.

"Tako kot ostali mladi ljudje, tudi jaz nisem razmišljala o staranju. Ampak ko se odločiš za interno medicino, se dejansko odločiš tudi za geriatrijo, torej za medicino, ki se ukvarja s starostjo in boleznimi staranja, saj je večina populacije na interni medicini ravno starostnikov," je pojasnila.

V resnici pa je skozi leta prakse ugotovila, da do ogromno resnih težav pride zato, ker ljudje ne skrbijo za svojo vitalnost.

"Nihče ne razmišlja pri tridesetih, da hodi v fitnes zato, da ne bo imel osteoporoze. Če pa delaš na interni medicini, vidiš, da večina ljudi, ki dočaka 85 in več let, ne umre zaradi neke bolezni, ampak jih ogromno umre zaradi zloma kolkov. Zaradi tega, ker so prešibki in padejo," je opozorila.

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, kako lahko poskrbimo za vitalnost, katere napake najpogosteje počnemo, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: