Imajo otroci, ki se ukvarjajo s športom, boljši uspeh v šoli? Odgovarja osebna trenerka

Imajo otroci, ki se ukvarjajo s športom, boljši uspeh v šoli? Odgovarja osebna trenerka (foto: Profimedia) Profimedia
21. 11. 2022

V novi epizodi Aktivni podkasta smo se pogovarjali s Piko Miškulin, ki je med drugim tudi osebna trenerka ter študentka fakultete za šport. Šport jo spremlja že celo življenje, zato je iz prve roke lahko potrdila, ali športna dejavnost vpliva na boljši uspeh v šoli.

Pika se je v preteklosti ukvarjala s številnimi športi; med drugim je trenirala atletiko in gimnastiko, obenem pa je bila državna prvakinja akrobatskega rokenrola.

V pogovoru smo jo vprašali, kaj ji je šport v mladosti dal.

"V preteklosti mi je šport v dal disciplino, kakor jo po mojem mnenju da vsakemu otroku oziroma mladostniku. Zdi se mi, da sem to disciplino potem kar dobro prenesla tudi na šolo in ostala področja," pojasnjuje Pika.

Obenem je prepričana, da ravno zaradi športa zna bolje razpolagati s časom in se potruditi za svoje cilje. "Danes si znam organizirati čas in se zavzeti za nekaj, kar si želim," je povedala.

Zanimalo nas je tudi, ali meni, da so otroci, ki se ukvarjajo s športom, tudi bolj uspešni v šoli? Pika se je v času šolanja srečevala s številnimi športniki, a pravi, da so nekateri bili bolj, spet drugi pa manj uspešni v šoli. Prepričana je, da je veliko odvisno od človeka samega.

"Glede ocen je čisto odvisno. Pri nekaterih puncah sem videla, da sta dve lahko trenirali enak šport, ena je bila odličnjakinja, druga je komaj naredila. To je po mojem mnenju odvisno tudi od družine, od tega koliko sam misliš da ti je pomembna šola ter drugih dejavnikov," pravi.

Kljub temu pa poudarja, da je po njenem mnenju ravno šport tisti, ki otroku poveča možnost uspeha v šoli. "Mislim, da lahko s športom otroku 'povečamo' možnost za dobre ocene oziroma mu omogočimo, da bo tudi kasneje v življenju znal kombinirati različne obveznosti in se organizirati."

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: