Kdo je junaški gasilec, ki je v poplavah reševal otroke iz vrtca v Mengšu?

Kdo je junaški gasilec, ki je v poplavah reševal otroke iz vrtca v Mengšu? (foto: Sami Rahim) Sami Rahim
15. 9. 2023

Borut Pahor je v tokratni epizodi Mastercard® podcasta navdiha gostil prostovoljnega gasilca Sandija Zajca. Fotografija, kako v Mengšu rešuje otroška življenja, se je kot požar razširila po spletu in preplavila medije.

"Ljudje se pomena prostovoljnih gasilcev na žalost zavemo šele tedaj, ko potrebujemo njihovo pomoč. In še kako smo jo potrebovali v začetku avgusta, ko se je Sloveniji zgodila najhujša poplavna ujma v njeni zgodovini.

Med junaki, ki so v hudih časih priskočili na pomoč, je tudi Sandi Zajc, gasilec, ki je skupaj s tovariši Prostovoljnega društva Mengeš reševal življenja.  Skupaj s tovariši so prenesli na varno 22 otrok.

Skrbel je za druge, medtem ko je voda povsem uničila njegovo stanovanje in avtomobile." S temi besedami je Borut Pahor napovedal svojega tokratnega sogovornika.

Otroke so rešili v zadnjem hipu

Sandi se spominja jutra, ko je zapiskal pozivnik in je bilo jasno, da je – poleg številnih drugih prebivalcev - v stiski tudi 22 otrok mengeškega vrtca.

"Voda je v Mengeš prišla zelo hitro. To ni bilo nekaj ur, to so bile minute. Prišel je val, cunami, ki je nesel marsikaj za seboj. V tistem trenutku je bila, hvala bogu, v vrtcu zaradi počitnic manjša skupina mešanih otrok.

Vzgojiteljice so videle, da voda iz ene strani vrtca že priteka po hodniku in so zelo prisebno odreagirale. Otroke so znosile v zgornje nadstropje in ko so šle dol po zadnje otroke – to so bili otroci, stari od 1 do 6 let – so bili otroci in vzgojiteljice že mokri, premočeni. Tako da so v zadnjem hipu uspeli rešiti vse otroke. Vzgojiteljice so izklopile elektriko in poklicale številko 112. V tistem trenutku smo tudi dobili poziv," pojasnjuje v pogovoru.

Odmisliti vsa čustva, pomisliti na vse nevarnosti

Boruta Pahorja je zanimalo, ali človek v taki situaciji, ko nosi otroka skozi deročo vodo in se lahko zgodi marsikaj, sploh o čem razmišlja ali je absolutno osredotočen na tisto, kar počne.

"Kadar zapiskajo pozivniki, poskusiš odmisliti vse drugo in se skoncentrirati na tisto, kar piše. Poskusiš se skoncentrirati samo na tisti trenutek. Odmisliti vsa čustva, hkrati pomisliti na vse morebitne nevarnosti. V tistem trenutku sem razmišljal samo o tem, da se ne bom spotaknil, opotekel, da ne bi v tisti deroči vodi spustil otroka. Dejansko sem hodil tako, da sem s podplati drsal po tleh, ko sem stopal," se spominja Sandi Zajc.

Borut Pahor je dejal, da si je velikokrat ogledal tisto fotografijo, ki bo šla v zgodovino Slovenije za vse večne čase. "To, kar je name naredilo vtis, je bila ta mirnost otroka, ki je v tvojem naročju. Vse deluje deroče, nevarno, otrok pa se nekako počuti – varno. Si imel občutek, da ti zaupa in da je vse v redu?" ga je zanimalo.

Sandi Zajc je odgovoril, da so otroke v prvi vrsti pomirile vzgojiteljice in gasilca, ki sta bila z njimi. Ob tem je skromno poudaril, da otrok ni nosil samo on, pač pa so v vrtec prišli vsi tisti gasilci, ki so bili v danem trenutku na voljo. Sicer pa je povedal, da je bil za pomiritev otrok zelo pomemben način predaje: "Da si bil miren in ne živčen, ko si stal do pasu v vodi in čakal na predajo otroka. Hkrati sem skušal otroka čim bolj prijeti na način, da je začutil varnost - zavitega v odejo sem ga zelo konkretno stisnil k sebi."

Ko je bilo vseh 22 otrok z vzgojiteljicami vred na varnem, Sandi Zajc pravi, da je začutil olajšanje, a vendarle se ni prepustil, saj so se vmes vrstili že drugi klici. Pozivniki so stalno piskali in prvih pet dni je bil stalno na terenu.

Človeško življenje je prioriteta

Morda ste na družbenih omrežjih že zasledili, da je Sandi Zajc tudi sam utrpel škodo doma, medtem ko je reševal življenja.

"Tisto, kar javnost upravičeno posebej občuduje, je to, da – ne samo ti, še marsikateri drugi - gasilec gre in pomaga drugim, pri čemer se mu zdi, da to pri njem doma lahko počaka," razmišlja Borut Pahor, ko sogovornika vpraša o njegovih prioritetah.

Sandi Zajc odgovori, da je to odločitev moral sprejeti, je pa vedel, da so v tistem trenutku njegovi domači na varnem. "Zanimalo me je, kako je doma, ali bi lahko karkoli preprečil. Zato me je po eni strani vleklo tja, ampak sem vedel, da je to taka moč, taka sila vode, da nimaš kaj narediti. Zato sem se odločil, da se odzovem na vse te pozive. Človeško življenje je prioriteta, vsi gasilci, ki smo se takrat odzvali na to intervencijo, smo naredili vse, kar je v naši moči, da ni bilo žrtev ali večjih poškodb."

V pogovoru je Sandi Zajc razkril tudi, kako sam doživlja intervencije ter kako si pomaga ob stresnih situacijah, kdaj in kako se je navdušil nad delom gasilcev ter še veliko več.

Vabljeni na MetroPLAY, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja.

Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®.