Lahko z JOGO odpravimo DUŠEVNE BOLEZNI? (nasvet strokovnjakinje)

Lahko z JOGO odpravimo DUŠEVNE BOLEZNI? (nasvet strokovnjakinje) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 7. 2022

S strokovnjakinjo smo se pogovarjali o tem, kako joga vpliva na duševno zdravje.

V novi epizodi Aktivni podkasta smo se pogovarjali s Kim Majoranc, psihologinjo, ki je obenem tudi učiteljica joge. Zaupala nam je, kako se je v njej vzbudila strast do omenjenih tematik ter tudi, s katerimi ovirami se na svoji poti srečuje. 

Seveda pa nas je zanimalo, kako sta joga in psihologija povezani. Kakšen vpliv ima joga na mentalno zdravje?

"Joga ima številne pozitivne učinke; kakor vse vadbe, tudi joga znižuje kortizol (stresni hormon) in povišuje 'hormone sreče'," je pojasnila Kim. Izpostavila je tudi, da se joga izvaja v skupinah, s čimer se krepi naše socialno življenje.

Dodala je tudi, da so v Ameriki opravljali že številne raziskave, v katerih so ugotavljali, kako joga vpliva na mentalno zdravje. Izkazalo se je, da joga lahko pomaga pri odpravljanju težav, kot so anksioznost, nespečnost ter posttravmatska stresna motnja.

Bi lahko torej rekli, da joga odpravlja duševne težave?

"To, da lahko samo z jogo ozdravimo mentalne bolezni, ne morem trditi. Mislim da nekdo, ki to trdi, malce zavaja. Pri zdravljenju igra vlogo več dejavnikov, menim pa, da je joga lahko odlično orodje, ki pomaga na poti k ozdravitvi. Ni pa nujno, da bo ustrezala vsakemu," je poudarila Kim.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: