Laura Škvorc o motnjah hranjenja: "Ljudje smo zabredli in pozabili, da nismo samo telo"

Laura Škvorc o motnjah hranjenja: "Ljudje smo zabredli in pozabili, da nismo samo telo" (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
26. 12. 2022

Iskreno je spregovorila o lastni izkušnji z motnjami hranjenja in tem, kako pritisk družbe vpliva na mlada dekleta...

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Laura Škvorc, osebna trenerka, nutricionistka in študentka dietetike. Njena največja strast je ravno zdrava prehrana, zaradi česar tudi na družbenih omrežjih deli zdrave recepte ter druge trike, kako lahko s pomočjo prehrane bolje poskrbimo zase.

V pogovoru pa nam je Laura zaupala, da je prehrana pri njej vedno imela velik pomen. 

"V mladosti sem zbolela za motnjami hranjenja in se z njimi borila kar 10 let. Bila sem obsedena s hrano. Vsak dan sem prebirala članke o prehrani, vse je bilo povezano s hrano."

A ravno zaradi svoje izkušnje se je odločila za študij dietetike. 

"Jaz sem si takrat zelo želela nekoga, ki bi mi povedal par stvari, ki jih danes vem: da je pomembno jesti, da se uničujemo s tem, ko stradamo in zavračamo hrano. In nekako sem si takrat sama pri sebi rekla, da ko se pozdravim, bi zelo rada bila izobražena na področju prehrane in s tem pomagala ljudem. Jih ozaveščala in na nek način," pojasnjuje in obenem opozarja, da motnje hranjenja nedvomno niso nedolžne in da imajo tudi visoko stopnjo umrljivosti.

Zakaj je danes vse več motenj hranjenja?

Laura meni, da je danes veliko neustreznega prehranjevanja, tudi motenj hranjenja. 

"Zelo velik problem je nepravilno prehranjevanje dandanes. Sploh pri mladih puncah, vsi ti trendi, ki so, biti suh, biti fit, pa trebušček... Se mi zdi, da smo malo preveč zabredli in ob tem pozabili, da nismo samo telo. Da smo tudi več, kot telo."

Z Lauro smo se pogovarjali tudi o prehranskih dodatkih, razstrupljanju telesa, dietah, mitih o prehrani ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: