Matjaž Šerkezi: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni"

22. 5. 2024
Deli
Matjaž Šerkezi: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Matjaž Šerkezi, alpinist, gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije. S svojim znanjem in delom Matjaž pomaga posameznikom uživati v lepotah narave in se hkrati zaščititi pred morebitnimi nevarnostmi.

Matjaž se spominja, da je pohodništvo od nekdaj bilo del njegovega življenja. "Že v otroštvu smo doma veliko hodili v hribe. Kot otrok sem praktično dvakrat bil na morju, vse ostale počitnice smo preživeli v gorah. Vzljubil sem to svobodo bivanja v naravi, morda to surovost in pristnost narave," nam je povedal v pogovoru. Danes si v gorah predvsem rad napolni baterije, zato še posebej rad obiskuje mirne, neobljudene kotičke narave.

Pohodništvo je sicer vse bolj priljubljena aktivnost pri nas. Pa se Slovenci v hribe odpravljamo ustrezno pripravljeni? "Odvisno kdo. Najbolj opažam, da se ljudje sicer odpravljajo v gore z dobro pohodniško opremo, ki pa je ne znajo uporabljati oziroma pravilno namestiti," pravi.

S tem, ko pohodništvu narašča priljubljenost, prihaja tudi do preobremenjenosti slovenskih hribov. Matjaž nam je pojasnil, kaj množični obiski pomenijo za naravo in kakšne posledice občutijo tamkajšnje živali. Povedal nam je tudi, kako se na izlet v hribe ustrezno pripraviti, kaj storiti v primeru nevihte, katere živali so v naših hribih najnevarnejše ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: