Slovenski gorski reševalec opozarja: "Veliko bolj kot kača je v hribih nevarna ta žival!"

4. 6. 2024
Deli
Slovenski gorski reševalec opozarja: "Veliko bolj kot kača je v hribih nevarna ta žival!" (foto: Profimedia)
Profimedia

To žival boste v naravi srečali veliko pogosteje, hkrati pa je tudi bolj nevarna od kače.

Toplejši meseci so tukaj, kar pomeni tudi, da več časa preživimo v naravi. Sprehod v gozdu ali pohod na katerega od naših vrhov nas lahko napolni z energijo ter nam pomaga, da se umaknemo od vsakodnevnega kaosa.

Ko se odpravimo v naravo, pa nikoli nismo sami. Tam živijo tudi mnoge živali, nekatere pa so lahko za nas precej nevarne. Ko govorimo o takih bitjih, pogosto pomislimo na kače, ki nas lahko ugriznejo. A večkrat ob tem pozabimo na drugo žival, ki je pogostejša in tudi bolj nevarna.

O tem je v novi epizodi Aktivni podkasta govoril tudi Matjaž Šerkezi, alpinist, gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije. Povedal je, da kače v Sloveniji sploh niso takšna nevarnost, kot mislimo.

"V slovenskem alpskem svetu imamo dve strupenjači, to sta gad in modras. Kača se običajno človeku umakne, če jo pustimo na miru, če pa nas že ugrizne, omenjeni vrsti kač nista tako strupeni, da zdrav, odrasel posameznik ugriza ne bi preživel," pravi Matjaž.

Klopi so veliko bolj nevarni

Matjaž pa pravi, da velikokrat pozabimo na klope. "Nikoli se ne govori o klopih, ki so smrtno nevarni in prenašajo številne bolezni. Klopi so povsod, in vedno višje prihajajo: včasih je veljalo, da jih na nadmorski višini 1000 metrov ni več, zdaj so zaradi podnebnih sprememb tudi višje."

V Sloveniji so pomembne predvsem tri klopne bolezni: lymska borelioza, klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza. Vse 3 omenjene bolezni so resne in lahko prinašajo hude zaplete. 

"Tukaj se mi zdi pomembno, da opozarjamo na preventivno cepljenje, na pregledovanje ob prihodu domov in podobno," še dodaja Matjaž. Če se torej odpravljate v naravo, poskrbite za zaščito pred klopi, po prihodu domov pa se obvezno tudi preglejte.

Matjaž nam je v pogovoru povedal tudi, kateri slovenski vrhovi so vredni obiska, kako se na izlet v hribe ustrezno pripraviti, kaj storiti v primeru nevihte ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: