Slovencu so zdravniki postavili pesimistično diagnozo, njemu pa je uspel čudež

Slovencu so zdravniki postavili pesimistično diagnozo, njemu pa je uspel čudež (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
26. 2. 2023

Ko je dobil diagnozo, je sam poiskal načine, s katerimi je dosegel nemogoče...

Emil Ledenko je športnik, ki že celo življenje živi aktivno življenje. V zadnjih letih se ukvarja predvsem z ledenimi potopi, zavestnim dihanjem ter umirjenim življenjem nasploh.

Emil je eden od tistih posameznikov, ki mu je uspelo praktično nemogoče; po precej pesimistični diagnozi je sam poiskal načine in drastično ublažil bolezen, ki naj bi bila progresivna.

Diagnoza neozdravljive, progresivne bolezni

V Aktivni podkastu nam je Emil zaupal, da se je pred leti soočal z zdravstvenimi izzivi, natančneje z artrozo kolka. Zdravniki so mu povedali, da je bolezen neozdravljiva in progresivna, kar pomeni, da bo napredovala.

Ocenili so, da bo napredovala do te točke, ko bo nujno potreboval operacijo. "Ker si tega nisem želel, sem se odločil, da sam poiščem načine, kako si pomagati," je v pogovoru pojasnil Emil.

Z enostavno tehniko do čudeža

Emil je iskal različne načine, s katerimi si je želel pomagati. Preizkusil je meditacijo in dihalne tehnike, ki so sicer pripomogle k boljšemu počutju in večji umirjenosti, a bolečina je ostajala.

Nato pa je naletel na nekaj, kar mu je popolnoma spremenilo življenje. "Nekje na poti me je srečala mrzla voda. Na začetku sem do tega imel velik odpor, nikakor si nisem predstavljal sebe v mrzli vodi. Bil sem prepričan, da tega ne zmorem," je povedal. 

Vseeno pa mu je uspelo premagati strah in dati priložnost ledenim potopom. Takrat se je zgodil pravi čudež.

Ne samo, da je Emil s pomočjo ledene vode ustavil napredovanje bolezni; v teh letih je bolečino zmanjšal za kar 80 %. Danes nam z veseljem pove, da živi povsem običajno življenje in da lahko počne stvari, ki jih še pred nekaj leti zaradi bolečine ni mogel početi.

Celotnemu pogovoru z Emilom prisluhnite tukaj: