Spoznajte Slovenca, ki mu je po pesimistični diagnozi uspelo nemogoče!

Spoznajte Slovenca, ki mu je po pesimistični diagnozi uspelo nemogoče! (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
14. 7. 2022

Športniku so zdravniki postavili precej pesimistično diagnozo, on pa jim je dokazal nasprotno...

Emil Ledenko je športnik, ki že celo življenje obožuje aktivno življenje. V zadnjih letih se ukvarja predvsem z ledenimi potopi, zavestnim dihanjem ter umirjenim življenjem nasploh.

Emil je eden od tistih posameznikov, ki mu je uspelo praktično nemogoče; po precej pesimistični diagnozi je sam poiskal načine in drastično ublažil bolezen, ki naj bi bila progresivna.

Diagnoza neozdravljive, progresivne bolezni

Pred leti se je Emil srečal z zdravstvenimi izzivi, natančneje z artrozo kolka. Zdravniki so mu povedali, da je bolezen neozdravljiva in progresivna, kar pomeni, da bo napredovala.

Ocenili so, da bo napredovala do te točke, ko bo nujno potreboval operacijo. "Ker si tega nisem želel, sem se odločil, da sam poiščem načine, kako si pomagati," pripoveduje Emil.

Z mrzlo vodo do praktičnega čudeža

"Iskal sem dolgo časa. Spoznal sem se z meditacijo in dihalnimi tehnikami, a mi te stvari pri bolečinah konkretno niso pomagale. Izboljšalo se je moje počutje, bil sem bolj samozavesten in umirjen, a bolečina je ostajala," se spominja.

Nato pa je naletel na nekaj, kar mu je popolnoma spremenilo življenje. "Nekje na poti me je srečala mrzla voda. Na začetku sem do tega imel velik odpor, nikakor si nisem predstavljal sebe v mrzli vodi. Bil sem prepričan, da tega ne zmorem," je povedal. 

Kakor večina ljudi, je tudi on imel strah pred ledeno vodo, a je čez čas spoznal, da ta ni tako grozna, kakor si je predstavljam. "Seveda mrzla voda v začetni fazi ni prijetna, a ko se naučimo kontrolirati svoj stres, paniko in odpor, nas voda prijetno objame."

Ne samo, da je Emil s pomočjo ledene vode ustavil napredovanje bolezni; v teh letih je bolečino zmanjšal za kar 80 %. Danes nam z veseljem pove, da živi povsem običajno življenje in da lahko počne stvari, ki jih še pred nekaj leti zaradi bolečine ni mogel početi.

Sami smo odgovorni za svoje zdravje

Danes Emil svoje znanje predaja na druge in vodi številne delavnice, kjer posameznikom pomaga odkrivati blagodejne učinke mrzle vode. Obenem pa si želi sporočiti, da smo za lastno zdravje odgovorni sami.

"Čas je, da odgovornost za svoje zdravje in dobro počutje nehamo prelagati na zdravnike ali zdravilce. Vse, kar potrebujemo, imamo v sebi. Vse, kar moramo narediti, je odkleniti svoj potencial," je za konec še povedal.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: