Strokovnjak opozarja: TA priljubljena dieta je v resnici zelo nevarna (nikar se je ne poslužujte)!

Strokovnjak opozarja: TA priljubljena dieta je v resnici zelo nevarna (nikar se je ne poslužujte)! (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2023

Prehranski strokovnjak je opozoril na nevarno dieto, ki je vse bolj priljubljena...

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane in ustanovitelj Zadnje diete.

S svojim znanjem Jernej pomaga ljudem pri hujšanju in vzpostavljanju zdravega odnosa do prehrane, obenem pa ozavešča o številnih neresnicah o hrani, ki krožijo med ljudmi.  

V pogovoru je Jernej opozoril na dieto, ki je po njegovem mnenju zelo nevarna. Gre za poseben prehranski režim, ki je po tujini vse bolj priljubljen.

"Ena izmed bolj ekstremnih diet je "carnivore" dieta. Zagovarja to, da ljudje iz svoje hrane odstranijo večino ali pa vsa živila rastlinskega izvora. Popolno nasprotje veganstva.

Ljudje praktično jedo samo meso, nekateri tudi mlečne izdelke. Najbolj ekstremen pristop pa je to, da nekateri jedo samo govedino in sol ter pijejo vodo," pojasnjuje Jernej.

Opozoril je, da je s takšnim načinom prehranjevanja praktično nemogoče telesu zagotoviti vsa hranila, ki jih potrebuje.

"Nabor živil pri tej dieti je zelo omejen, prehrana je zelo pomanjkljiva, kar se tiče hranil in dejansko je nemogoče imeti zdravo prehrano na dolgi rok, če ješ samo to. Tako da to bi kar to kategorično odsvetoval."

V pogovoru nam je Jernej pojasnil tudi, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa je razbil številne prehranske mite: je res, da zvečer ne smemo jesti sadja? Je mikrovalovna pečica nevarna? Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva? So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 

Celotni epizodi prisluhnite tukaj: