Vse, kar morate vedeti o LEDENIH POTOPIH

12. 7. 2022

Ledeni potopi v zadnjem času postajajo pravi trend, a je pri tem zelo pomembno, da se jih lotimo počasi in postopoma. Preverite vse, kar morate vedeti.

Tukaj je druga epizoda Aktivni podkasta, v kateri je naš gost Emil Ledenko, športnik, ki se v zadnjih letih ukvarja predvsem z ledenimi potopi ter zavestnim dihanjem. 

Z ledenimi potopi do boljšega obvladovanja stresa?

Se sprašujete, v čem je sploh bistvo ledenih potopov? Emil nam je pojasnil, da ima mrzla voda več pozitivnih učinkov na telo; med drugim, če se dejavnosti lotimo pravilno, lahko s pomočjo potopov bolje obvladujemo stresne situacije.

"Mrzla voda je stresna situacija. Sam se zavestno spravim v tako situacijo in stres kontroliram z dihanjem. Skozi raziskovanje sem ugotovil, da se vse vrti okoli dihanja. Ko se enkrat zavedamo svojega diha in ga znamo kontrolirati, se potem tudi lažje znamo odzivati v vsaki stresni situaciji v življenju,“ je prepričan.

Vas ledeni potopi zanimajo, a zanje ne zberete poguma?

Morda tudi vas oblije groza že ob sami misli na kopanje v ledeni vodi. Emil pravi, da je to povsem običajen odziv in da je tudi sam na začetku imel velik odpor do hladne vode. "Tuširal sem se dobesedno s kropom in že ob misli na mraz mi je bilo zelo neprijetno. Prepričan sem bil, da kopanja v ledeni vodi ne zmorem," nam je zaupal.

A Emil se je počasi začel spoznavati z ledeno vodo in danes je to del njegove vsakodnevne rutine. Obenem pa svoje znanje predaja tudi na druge in vodi številne delavnice, kjer posameznike in skupine uči, kako z ustreznimi tehnikami okrepiti svoje telo in zdravje.

"Ugotovil sem, da ledena voda sploh ni tako strašna, kot na prvi pogled deluje. Seveda na začetku ni prijetno, a ko se naučimo svoj strah in odpor kontrolirati, nas ledena voda prijetno objame," je zagotovil Emil.

Celoten pogovor si oglejte tukaj: