Želite jemati prehranske dodatke? TO je vse, kar morate o njih vedeti! (Nasvet strokovnjakinje)

Želite jemati prehranske dodatke? TO je vse, kar morate o njih vedeti! (Nasvet strokovnjakinje) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 12. 2022

Strokovnjakinja svetuje: katere dodatke sploh potrebujemo in kako izbrati ustrezne izdelke zase?

V tokratni epizodi Aktivni podkasta je z nami Laura Škvorc, osebna trenerka in nutricionistka, ki trenutno tudi zaključuje študij dietetike. Laura nam je med drugim povedala tudi, kako izbrati ustrezne prehranske dodatke.

Ali prehranske dodatke sploh potrebujemo?

"Danes je 'in', da imamo doma vsi veliko tablet. Ne bom rekla, da je to narobe, a vsak posameznik potrebuje nekaj drugega," poudarja Laura. Če torej nekdo od vaših bližnjih uporablja določene dodatke, to še ne pomeni, da jih potrebujete tudi vi.

"Najboljše je, da vse vitamine in minerale zaužijemo s prehrano, na naraven način. A sama absorpcija teh hranil je odvisna od naše presnove. Lahko se zgodi, da mi pojémo vse, kar bi morali, a naše telo ne absorbira vsega."

V kolikor naše telo ne absorbira hranil ali če jih ne zmoremo dobiti s prehrano, je torej smiselna uporaba dodatkov. Vendar Laura svetuje, da se najprej prepričamo, ali jih sploh potrebujemo.

"Ko se odločimo za posluževanje nekih dodatkov, je dobro, da gremo najprej na kakšen pregled in ugotovimo, česa nam pravzaprav primanjkuje."

Preventivno jemanje lahko naredi več škode, kot koristi

Glavno pravilo, ki se ga Laura drži je, da se poslužujemo samo tistega, česar nam primanjkuje. "Tudi prevelika doza nečesa dobrega je lahko toksična.

Preventivna uporaba ni smiselna. Odvečne snovi se v najboljšem primeru izločijo iz telesa z urinom in je zato uporaba nepotrebna, lahko pa se tudi skladiščijo v telesu in povzročajo težave."

Katere dodatke izbrati?

Tudi, če ugotovite, da vam nečesa primanjkuje, je pomembno, da izberete ustrezne, kakovostne dodatke.

Laura svetuje, da pred nakupom:

  • Preverimo proizvajalca;
  • Preverimo raziskave, ki so v zvezi z dodatkom bile opravljene;
  • Preverimo, koliko hranila je količinsko v eni kapsuli.

Da vam ni treba vsega preverjati na lastno pest, pa Laura svetuje, da pred nakupom za mnenje povprašate strokovnjaka.

Poleg prehranskih dodatkov pa smo se z Lauro pogovarjali tudi o motnjah hranjenja, dietah, razstrupljanju telesa ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: