3 manj oblegani naravni parki, ki vam zagotovljeno vzamejo sapo (in podarijo SPOMINE)

3 manj oblegani naravni parki, ki vam zagotovljeno vzamejo sapo (in podarijo SPOMINE) (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
6. 7. 2020

Povrnite si življenjsko energijo v katerem od teh treh hrvaških naravnih parkov, ki neokrnjeni, s svojim naravnim bogastvom napolnijo dušo in okrepijo telo.

1 Vransko jezero

Morje ob jezeru ali jezero ob morju? Vransko jezero se razprostira v notranjosti otoka Cresa in je izredno pomemben izvir pitne vode, s katerim se oskrbuje celoten otok. To izjemno čisto jezero je široko 1,5 kilometra in dolgo 5,5 kilometra ter bogato s sladkovodnimi ribami, kot so ščuke in krapi. Obkrožajo ga hribovja in je idealno zatočišče za ogrožene ptice, ki tu prezimujejo, kar je razlog, da na tem območju najdete približno sto tisoč vodnih ptic. O Vranskem jezeru krožijo številne legende – o njegovem izvoru ter bitjih, ki živijo v njem in bližnjih jamah. Jezero je vključeno na seznam pomembnih ornitoloških območij v Evropi in mokrišč mednarodnega pomena, saj ponuja vse, kar je potrebno za življenje obvodnih in vodnih rastlin in živali.

PROFIMEDIA

2 Učka

Gora Učka in del Čićarije, ki se vzpenjata nad Reko in Kvarnerskim zalivom, sta povezani v naravni park Učka. To je pravi raj za planince, plezalce, gorske tekače in kolesarje. Ker je od naše prestolnice oddaljen le slabi dve uri vožnje, je idealna destinacija tudi za aktiven konec tedna. Zaradi mešanja mediteranske in kontinentalne klime oziroma vlažnega podnebja tu najdete bujne gozdove, ki drugače niso značilni za Mediteran, z vrhov pa se ponuja čudovit razgled na kvarnerske otoke na eni strani in Istro, Tržaški zaliv, Julijske Alpe in Dolomite na drugi. V naravnem parku Učka vas čaka vesolje geoloških, reliefnih in bioloških raznovrstnosti. Tu ni nič posebnega, če vidite nad seboj leteti jastreba ali orla. 

PROFIMEDIA

3 Papuk

Naravni park Papuk je na Unescovem seznamu svetovnih geoparkov in preseneča z izjemno naravo pa tudi odlično kulinariko. Razprostira se v Slavoniji ter slovi po čudovitih naravnih lepotah s pestro floro in favno in fosilnimi zbirkami iz Panonskega morja. Med drugim je znan po čudoviti dolini Jankovac, od koder vodijo pohodniške poti do gorskih potokov, jezer, jam in slapu. Zanimiva je Rupnica, ki je bila leta 1948 razglašena za prvi hrvaški geološki naravni spomenik. Gre za fenomen, nastal iz vulkana, naraven mozaik iz kamnov, naloženih v obliki ogromnih kamnitih stebrov.

PROFIMEDIA

P. S. Da boste na eno- ali večdnevnih izletih v hrvaške naravne parke lahko brez skrbi, pa se nanje tudi dobro pripravite. Poleg primernih oblačil, prve pomoči in po možnosti dodatne opreme se pozanimajte tudi o zavarovanju, če se vam slučajno pripeti kakšna neljuba nezgoda ali če zbolite. Zdravstveni zapleti v tujini vam ne pokvarijo le potovanja, ampak vas na koncu tudi veliko stanejo, če pred odhodom ne sklenete zdravstvenega zavarovanja z asistenco za tujino.

Evropska kartica običajno ni dovolj

Na območju Evropske unije smo z evropsko kartico sicer delno kriti, vendar pa ta krije le nujne primere (v javni zdravstveni mreži), pa še te običajno na zelo osnovni ravni. Če boste potrebovali zdravniško pomoč, ki jo obvezno zdravstveno zavarovanje v obiskani državi ne krije, pa boste morali zdravstvene storitve doplačati sami. Prav tako Evropska kartica ne krije stroškov prevoza v Slovenijo, stroške prevoza v bolnišnico pa krije le v nekaterih državah. Zato je priporočljiva sklenitev Vzajemninega zavarovanja Tujina.

TU si lahko ogledate, kateri paket je glede na vaše želje in potrebe primeren za vas.
Dopust v sosednji Hrvaški

Letošnje poletje je Hrvaška zaradi zdravstvenih razmer v svetu še bolj zaželena destinacija, zato Vzajemna ponuja posebne pakete družinskih zavarovanj za Hrvaško, pri čemer premija velja za vso družino – za največ 2 odrasli osebi, mlajši od 75 let, ki sta v družinskem razmerju, in njune otroke, pastorke, posvojence ali vnuke do 26. leta starosti.

Rešitev za nenačrtovane poti

Paketi Multitrip zavarovanj za tujino pa so namenjeni posameznikom, družinam ali skupinam, ki večkrat letno potujejo v območje razširjene Evrope ali sveta in se vmes vračajo domov. Posebnost letnega zavarovanja Multitrip so ugodne premije in visoka zavarovalna kritja. Z njim boste zmanjšali tveganje, da bi na počitnice nehote odšli brez zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Posebej ugodna ponudba v času akcije!

In še posebnosti letošnje poletne sezone

Letos so popotniki in dopustniki zaradi zdravstvenih omejitev povezanih s koronavirusom še posebej previdni. Meje med posameznimi državami smo sicer odprli, vendar previdnost ostaja. Naj bo z zavarovanjem Tujina še ena skrb manj. Vzajemna bo namreč prevzela kritje stroškov zdravstvenih storitev zaradi posledic okužbe s covidom-19, in sicer za vsa obstoječa zavarovanja ter tudi za tista, ki se bodo sklepala in podaljševala do konca septembra 2020.