Recite DA! svežemu zraku in čistemu morju: predstavljamo TOP 5 pustolovščin za aktiven dopust

Recite DA! svežemu zraku in čistemu morju: predstavljamo TOP 5 pustolovščin za aktiven dopust (foto: Promocijski material) Promocijski material
18. 8. 2020 Promocijsko sporočilo

Načrtujete letni dopust in iščete naravne lepote, a hkrati tudi hrepenite po aktivnostih na svežem zraku? Če je vaš odgovor DA!, vas pričakujejo tukaj ...

Zaplavajte, potapljajte se, plezajte, surfajte, veslajte, skočite, odkrijte neokrnjeno zaledje in arhipelag, ki vsakogar pusti brez besed! Prinašamo vam top 5 aktivnosti, ki jih ponuja regija ob vetru v laseh in vonju morja v zraku.

PUSTOLOVŠČINA NA MORJU

Predstavljajte si vetrič v laseh in toplo sonce na svoji koži. Edini zvoki, ki jih slišite, so valovi, ki lebdijo okoli čolna in glasba v ozadju. To je standardni dan na morju. Zadarska regija je blagoslovljena s kilometri in kilometri sredozemskega raja, znanega kot Jadransko morje. Tristo otokov, otočkov in pečin tvori Zadarski arhipelag, mešanico naseljenih in nenaseljenih otokov, kjer vsak otok ponuja nekaj drugačnega. Nekaj svojevrstnega. Tako veliko število otokov, zalivov in grebenov ne preseneča, kaj vse lahko na našem navtičnem dvorišču obiščete in raziščete. Ker je večina otokov nenaseljenih, je veliko možnosti, da najdete svoj mir - samo vaš kraj za zasidranje in kopanje.

Photo: Dugi otok Saharun Beach by Velid Jakupovic

Vsaka izmed naših 10 marin je odlična izhodiščna točka za raziskovanje regije, lahko pa se zapeljete z dnevnimi trajekti, ali si izposodite jadrnico, katamaran oz. motorni čoln. Za vse, ki nimate veliko časa ali imate velik seznam za raziskovanje, so enodnevni izleti izjemen način za uživanje na otokih, oglede in seveda preizkušanje lokalne kuhinje. Priljubljeni izleti iz Zadra vključujejo: Dugi otok z naravnim parkom Telašćica, Pašman, Ugljan, Nacionalni park Kornati, Molat, Silba, Olib, Premuda, zaliv Sakarun, plaža Veli žal.

Za veter v laseh reci DA! pustolovščini na morju!

PUSTOLOVŠČINA NA DVEH KOLESIH

V Zadarski županiji je cela vrsta dobro označenih panoramskih kolesarskih stez, ki bodo poskrbele za navdušenje in izjemno prijetno rekreacijo. Za enodnevni obhod s kolesom izberite eno izmed primorskih vasi in plaž. Morate se samo vkrcati na trajekt in se podati skozi Zadarski kanal.

Promocijski material

Če potujete s trajektom do otoka Ugljana, lahko z lahkoto pridete tudi do otoka Pašmana, kajti most povezuje oba otoka, zato sta idealna za pobeg na otok »dva za enega«. Otok Ugljan slovi tudi kot otok oljk. V davnih časih so ga poznali pod imenom Olio (olje), kot nakazuje ime, ker je štel na tisoče dreves oljk. Izjemno prizorišče na Ugljanu so tudi ruševine trdnjave Sv. Mihovil iz 13. stoletja, iz katere se ponuja prečudovit pogled na celoten arhipelag. Z Otoka oljk pot nadaljujte s prečkanjem mostu in že ste na otoku Pašmanu, kjer je kar nekaj kolesarskih stez, prilagojenih gorskim pustolovcem, a tudi rekreativcem. Kolesarske steze povezujejo celoten otok in so označene s kažipoti, zato se ne morete izgubiti.

Promocijski material

Če pa se odločite za vožnjo severno od Zadra, se podajte proti Zatonu, Ninu, otoku Viru, Starigradu in otoku Pagu ter uživajte v prečudovitem in raznovrstnem okolju. Istočasno boste prečkali najzahodnejši del kopenskega zaledja Dalmacije pri Privlaki, grobo »mesečevo« površino Paga, skalnate hribe Vira, strme steze Nacionalnega parka Paklenica in številne druge čudovite kraje. Če vas bo pot vodila južno, proti Bibinjam, Sukošanu, Biogradu, Pakoštanom in Parku narave Vrani, se boste vozili po nekoliko manj zahtevnih stezah in se približali čudovitim morskim počivališčem.

Ne glede na to, ali si rekreativec ali profesionalec, reci DA! pustolovščini na dveh kolesih!
PUSTOLOVŠČINA NA PLANINI

Spravimo se z dveh koles in nadaljujmo pot peš v objem planinskim pustolovščinam. Približno 40 km od središča mesta Zadar je Nacionalni park Paklenica s kopico pešpoti, prilagojenih začetnikom ter najnaprednejšim izletnikom in planincem. Podajte se na lahke steze, nadaljujte s težavnejšimi in zahtevnimi planinskimi potmi, ki vas vodijo do najvišjih vrhov planine Velebit.

Promocijski material

Nacionalni park Paklenica je hkrati tudi najbolj obiskano plezališče na Hrvaškem, a tudi eno od bolj pomembnih v Evropi. Gorsko plezanje je zelo raznoliko: od športnih poti za enkratni vzpon do poti za plezanje po veliki steni, visoki 350 m, plezalnih tur popolnih začetnikov, a tudi najbolj izkušenih plezalcev. Na apnenčastih skalah je skupaj 590 poti, od katerih ima večina vijake.

Za lahek sprehod ali zahtevnejši vzpon reci DA! pustolovščini na planini!

PUSTOLOVŠČINA V GLOBINAH

Na Velebitu se vam ni treba ves čas le vzpenjati, ampak se lahko tudi spustite v globine! Na tem območju je približno 80 votlin in jam, med katerimi so najprivlačnejše jama Modrič, votline Cerovac ter jami Manita peć in Strašna peć na Dugem otoku. Predlagamo, da si ogledate vse, saj ima prav vsaka svoj poseben čar.

Promocijski material

A planine niso edine, ki skrivajo svoje globine. Pokukajte v podvodni svet Zadarske regije, ki predstavlja pravi raj za potapljače zaradi svoje raznolikosti, predvsem zaradi dostopne obale in več sto otokov. Regija leži v osrednji zahodni Dalmaciji in zajema območje od otoka Paga, prek manjših otokov Premuda, Ist, Molat, Silba, do večjih otokov, kot so Dugi otok, Ugljan in Pašman. Geografsko se razprostira do Kornatov in zagotovo predstavlja eno najzanimivejših destinacij za vse ljubitelje morja in podvodnega sveta.

Promocijski material

Vrhunska lokacija za potapljanje je nedvomno Park narave Telašćica, kjer se ostre bele pečine, visoke 162 metrov, potapljajo v globoko modro morje. Potapljanje je dovoljeno od aprila do novembra na štirih lokacijah: v bližini otočkov Sestrica Mala, Korontan, Garmenjak Veli in Garmenjak Mali. Videli boste pečine v veličastnih barvah, ki so obogatene z morsko favno in okrašene z rdečimi kolonijami gorgonij.

Za gorske jame in podvodni svet reci DA! pustolovščini v globinah!
 

PUSTOLOVŠČINA NA REKI

Če se navdušujete nad vodnimi športi, a ne nujno nad jadranjem ali plavanjem, vam zadarska regija ponovno ponuja pestro izbiro. Ljubitelji raftinga, kajaka in vožnje s kanuji morate vsekakor obiskati spektakularen kanjon Zrmanje, skozi katerega istoimenska zelena reka v dolžini 69 km vztrajno teče proti jugu in morju, stisnjena med skalami in hribčki.

Promocijski material

Zrmanja je eno izmed najbolj priljubljenih prizorišč za rafting na Hrvaškem. Oddaljeno območje zadarskega zaledja je idealno za pobeg – zamenjajte naglico mesta za veslo in ne bo vam žal.

Za brzice, skale in hribčke reci DA! pustolovščini na reki!
Promocijski material