Kulturno-kolesarske poti v Avstriji

Kulturno-kolesarske poti v Avstriji (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2019

Poiskali smo nekaj čudovitih kolesarskih poti za vse, ki ste radi športno aktivni in hkrati radi uživate v naravi ter kulturnem bogastvu.

Štajerska

Kolesarska trasa Od Ghege do Gradca pelje po sledeh svetovne kulturne dediščine železniške proge Semmering. Prične se v mestu Mürzzuschlag z ob železniški progi ležečim muzejem Južne železnice in pelje ob reki navzdol v dolino reke Mürz, ter od historičnega mesteca Bruck an der Mur naprej v dolino reke Mure vse do Gradca.

Peljali se boste skozi različne pokrajine in številna historična mesta, ki je vsako zase vredno ogleda: Murau, Frohnleiten, Gradec, Leibnitz, Mureck in Bad Radkersburg.

Del poti poteka tudi po avstrijski vinski in termalni regiji in se pokriva z znano kolesarsko traso ob Muri. Pri Šentilju se pot odcepi proti jugu in zavije proti Sloveniji.

Koroška

Srednjekoroška kulturno-kolesarska pot je dolga okoli 65 kilometrov, njena izhodiščna točka pa je glavno mesto Celovec.

Pot pelje proti severu do romarske cerkve Gospe Svete, naprej do kamnitega Vojvodskega stola, kjer so v srednjem veku ustoličevali vojvode, nato navzgor do Štalenske gore, kjer si lahko ogledate nekdanjo noriško 'mesto' in do Šentvida ob Glini, nekdanjega glavnega mesta Koroške.

Nadaljuje se proti vzhodu - do nekdanjega benediktinskega samostana St. Georgen am Längsee in do ruševin čudovitega gradu Ostrovica, ki leži na visokem prestolu iz skalovja in ki je s svojimi 14 stolpi eden najlepših starih gradov v Evropi.

Mimo Starega Dvora pot pelje v staro gradiščansko mesto Breže in kmalu za mejo s Štajersko se konča kulturno-kolesarska pot pri 1.000 let starih ruševinah gradu Dürnstein.

Več informacij: www.kaernten-mitte.at

Dunaj

Znamenitosti zveznega glavnega mesta lahko odkrivate tudi s kolesarskega sedeža. Med njimi so zagotovo:

  • hiša Haas,
  • gotska Štefanova katedrala,
  • poživljajoča Muzejska četrt,
  • več 100 muzejev,
  • parki,
  • za konec pa osvežitev v značilnem gostišču Heurigen.

Kolesarske ture, ki vključujejo zgoščen naboj kulture:

  • Odkrivanje Dunaja s kolesarskega sedeža
  • Kolesarka tura Ringstraße
  • Vodene kolesarke ture

Gradiščanska

Po Gradiščanskem pelje 26 kilometrov dolga asfaltirana pot in je idealna za 'užitkarske' kolesarje. Začetna in ciljna točka pa je največja vinogradniška občina v Avstriji – Gols.

Sledi Mönchhof, kjer vas v slabih 40 ponovno postavljenih hišah čakajo na ogled številni razstavni eksponenti, Halbturn z majhnim baročnim gradom in za konec še Frauenkirchen.

Nekaj najlepših krajev na Gradiščanskem povezuje tudi krožna kolesarska pot, speljana po zahodni obali Nežiderskega jezera. Med drugim pelje skozi: Rust, Mörbitsch am See, St. Margarethen ter mesto Železno, kjer stoji grad Esterházy.

Več: Kolesarjenje po Gradiščanskem

Spodnja Avstrija

Donavska kolesarska pot velja za eno najlepših v Evropi. Na poti: Wachau, veličastni samostan Melk, Göttweig und Klosterneuburg, slikoviti gradovi, skrivnostne ruševine in graciozne cerkve iz srednjega veka, kot tudi Arheološki park Carnuntum, ki ponuja vpogled v svet starih Rimljanov.

Kolesarska pot čez Semmering: športni kolesarji se lahko podate na 36,3 kilometrov dolgo pot od železniške postaje Gloggnitz v smeri Schottwien in Maria Schutz na Semmering. Z najvišje točke (1,025 m) pa naprej skoz Adlitzgräben proti Breitensteinu in preko Schottwiena nazaj v Gloggnitz.

Kolesarska pot po dolini reke Piesting: pelje po 21 km dolgi poti od Piestinga do Gutensteina. Začetek poti je v občini Markt Piesting, rojstnem kraju slikarja Leopolda Kupelwieserja.

Kolesarska pot po kanalu Moravskega polja: 62 kilometrov dolga pot pelje od vasi Langenzersdorf preko Dunaja v Moravsko polje in se konča pri cesarskem Gradu Hof. Pet odsekov kolesarske poti je posvečenih najrazličnejšim temam, kot npr. špargljem ali veličastnim gradovom na Moravskem polju.

Tirolska

Najlepše strani Tirolske lahko s kolesom odkrivate vzdolž poti Via Claudia Augusta. Zgodovina poti ne oživi le v ljubeče vzdrževanih muzejih, temveč tudi v ob poti ležečih gostiščih.

Kolesarska pot po dolini reke Inn: je prav tako zanimiva, s skupno dolžino 520 kilometrov pa šteje med najdaljše kolesarske poti v Evropi. 190 kilometrov pelje skozi tirolsko dolino reke Inn, mimo starih mest in trgov.

Dravska kolesarska pot: pelje po Vzhodni Tirolski. Skozi Lienz z gradom Bruck, kjer se lahko ustavite v muzejih, do arheološkega parka Aguntum ter skozi Koroška vrata po naravnih poteh v zgornjo Dravsko dolino.

Poglejte si še Naravni raj sredi Dolomitov

Gornja Avstrija

Rimska kolesarska pot je kolesarska pot, ki vas popelje v čas Rimljanov – mimo najdišč, Rimsko-doživljajskega muzeja v Altheimu in do rimske Vile Rustica. V Frankenmarktu pa ponuja možnost kratkega izleta do Aterskega jezera. Pot sicer povezuje mesto Passau z mestom Wels in najstarejšim mestom Avstrije, Enns.

Gornjeavstrijski odsek Dravske kolesarske poti pelje skozi slikovite kraje v zgornji dolini Donave: samostan Engelszell, samostan Wilhering, Linz, muzej na prostem Keltska vas v Mitterkirchnu in slikovito ladjarsko mestece Grein s starim Mestnim gledališčem in gradom Greinburg.

Kolesarska pot po dolini reke Krems: ogledate si lahko največja samostana Schlierbach in Kremsmünster. Na cilju pa se lahko priključite na Kolesarsko pot doline reke Traun.

Kolesarska pot Antona Brucknerja: je kulturno zelo bogata pot, ki pelje v domovino komponista.

Kolesarska pot po dolini reke Pram: pelje po gričevanti pokrajini Innviertla, od kraja Zell an der Pram do Schärdinga, čudovitega baročnega bisera.

Dežela Salzburg

Mozartova kolesarska pot: približno 450 kilometrov dolga pot pelje do krajev, kjer je živel in deloval glasbeni genij: Salzburg, St. Gilgen, skozi jezersko pokrajino Dežele Salzburg … Mozartove točke se nahajajo tudi v Waidringu, Loferju in Bad Reichenhallu, od koder pelje pot nazaj do izhodiščne točke Mozartove kolesarske poti, v Salzburg.

Kolesarska pot SteinbergRunde: 75 kilometrov dolga pot poznamo tudi pod imenom Kolesarska pot skulptur. Pot so namreč šolarji in priznani umetniki oblikovali s 25 domiselnimi skulpturami in objekti.

Kolesarska pot Visoke Ture: pot povezuje naravne spomenike, kot so Krimmlski slapovi, svet ledenih velikanov ali divje romantična korita Liechtensteinklamm. Ter grad Hohenwerfen, solinarsko mesto Hallein, grad Hellbrunn in Mozartovo mesto Salzburg.

Solnograška kolesarska pot: pelje skozi Solnograško jezersko pokrajino, dolga je 750 kilometrov.

Odkrivanje mesta Salzburg s kolesom: mreža kolesarskih poti se razprostira na skupni dolžini 178 km in obsega 13 označenih poti, ki so speljane skozi celotno mesto. Posebej priljubljeni sta: pot ob reki Salzach in krajša, po cesti Hellbrunner Allee, ki pelje do dvorca Hellbrunn z znamenitimi vodometi in do živalskega vrta.

Več informacij pa najdete tudi na www.austria.info