Ideja za družinski izlet: V čas Rimljanov, med dinozavre in po zaklad

Ideja za družinski izlet: V čas Rimljanov, med dinozavre in po zaklad (foto: profimedia) profimedia
22. 5. 2019

Z družino se sprehodite skozi obdobje dinazvrov, ustavite v času starih Rimljanov in poiščite zaklad. Parki doživetij so zanimivi tako za otroke kot za odrasle, ki želijo raziskati preteklost. 

Bliža se čas počitnic, sonca in toplega vremena. Vsak prost dan radi izkoristimo za izlet, blizu ali daleč, pomembno je le, da ne ostanemo za štirimi stenami. Zakaj se ne bi odpravili k sosedom v Spodnjo Avstrijo in se spomnili, kako so živeli včasih ter se kot družina preizkusili v zabavnih aktivnostih. Za vas imamo nekaj idej.

Med Rimljane v mesto Carnuntum

Kako bi otrokom boljše razložili del zgodovine o starih Rimljanih, kot da jim pokažete del njihovega življenja? To je povsem uresničljivo, saj so prav v Carnuntumu edini na svetu rekonstruirali bistvene arhitekturne tipe rimske mestne četrti v zgodovinskem kontekstu. Priča ste lahko celo antičnim bojem v areni, kamor vas popelje razstava v amfiteatru (ki je leta 2014 rekonstruirala šolo gladiatorjev) in skupina Familia Gladiatoria Carnuntina. 

Skrivnostna zgodba Amethysta - primerno tudi za pohodnike in vse, ki radi raziskujete

Za amethyst ste zagotovo že slišali: to je drag kamen, ki ga zaznamuje vijolična barva. Pa ste vedeli, da nosi poseben pomen in je zavit v tančico skrivnosti?

Podajte se na raziskovanje v Ametyst Welta Maissau - celo leto odprt družinski svet doživetij, kateremu središče predstavlja svetovna redkost Bänderamethysta iz Maissaua. Ne boste izvedeli le vsega o zgodovini dragega kamna, ampak boste tudi občutili njegovo moč in si izkopali svojega. Podali se boste v Amethystov rov, pohodniki in neustavljivi raziskovalci pa se sprehodite še po tematskih poteh okrog Maissaua, ki vodijo do znamenitosti kot so ribnik Libellenteich, razstavni vrt sivke, muzej Gottfried von Einem, zeliščna spirala, kapela Amethyst in Venera Eggendorfa.

Kje še vedno živijo dinozavri?

Ste že videli dinozavra? Če je odgovor ne, se hitro odravite v družinski park Hubhof pri Aggsbach Marktu v Wachauu, kjer vas poleg dinozavrov pričakajo tudi ostale pradavninske živali v naravni velikosti, otroci pa bodo navdušeni tudi nad pravljično deželo, ki ponuja kar 16 pravljičnih scen. Prisluhnite pravljicam in glejte, kako pravljična bitja oživijo. 

Pustolovska dežela Pielachtal, ki skriva zaklad

Zakladi niso več le domena gusarjev, v lov se lahko podate tudi vi. V pustolovski deželi Pielachtal vas bodo opremili s karto zakladov, ki vas bo vodila mimo ugank in nalog. Z njimi bodo otroci  opravili brez težav, saj se zlahka prepustijo domišljiji, medtem ko se odrasli pogosto preveč obremenjujemo z realnim svetom. Za nagrado bo vsak iskalec zaklada preizkusil svojo srečo pri pranju zlata, pri čemer bo lahko vse najdene zaklade odnesel s seboj domov.

Vrtovi Tulln - naravno igrišče, ki otroke spodbudi h gibanju

Veste, da je gibanje pomemben del zdravja in ima na telo mnoge dobre posledice, kar pa je otrokom včasih težko razložiti. Zato naj se gibajo preko igre, pa sploh ne bodo opazili, da so aktivni. Vam pa se bo izlet obrestoval tudi zvečer, ko bodo izčrpani padli v posteljo.

Vrtovi Tulln so največje spodnjeavstrijsko pustolovsko in naravno igrišče, kjer k igri vabijo velikanske razbitine ladij, hiše na drevesih in še veliko zanimivega. Večurno plezanje in raziskovanje vam ne uide. Posebna atrakcija je Baumwipfelpfad, tj. 30 metrov visoka učna pot v obliki visokega drevesa, ki je nastala iz razglednega stolpa ter ima več nivojev, stopnic in podestov. Se upate sprehodti čisto do vrha?