Zakaj je včasih dobro biti spontan in jo mahniti izven uhojene poti?

Zakaj je včasih dobro biti spontan in jo mahniti izven uhojene poti? (foto: profimedia) profimedia
11. 6. 2019

Se raje držite ustaljenih poti in vse skrbno načrtujete, ali se tu in tam prepustite spontanosti?

Kakšne stvari je dobro načrtovati vnaprej, saj si včasih ne moremo privoščiti tega, da ne vemo, kje bomo spali na počitnicah ali kako bomo kam prišli. Kadar se vam ponudi priložnost za spontanost, pa jo zgrabite z obema rokama. Zakaj? Ker je včasih dobro stopiti po stranski, manj obhojeni poti.

Ljudje, ki živijo spontano …
  • Znajo stopiti iz cone udobja, zato so razgledani in odprti za nove predloge.

  • Se veliko lažje prilagodijo tudi na drugih področjih, na primer v službi in bolje reagirajo, kadar gre kaj narobe.

  • Bolj cenijo doživetja kot materialne dobrine, saj so jim ravno spontane izkušnje prinesle najlepše spomine.

  • Premagujejo strahove in postajajo močnejši.

  • Spletejo mnogo nenavadnih prijateljstev z ljudmi, ki jih srečajo na neuhojenih poteh.

  • So doživeli že malo morje pustolovščin, ki jim radi prisluhnete tudi sami. Zakaj se vse to ne dogaja vam?

  • Se znajo sprostiti in bodo manj verjetno podlegli stresu. Kadar je čas, da pozabijo na skrbi, to znajo odlično storiti.

  • Imajo manj verjetnosti, da bodo odvisni od elektronskih naprav, saj raje prisluhnejo naravi in se nagledajo lepih razgledov.

Če ste se v zgornjih opisih popolnoma našli, imamo za vas nekaj predlogov za izlet v kotičke, kamor turisti običajno ne zaidejo.

Majhen, ampak nepozaben Rattenberg

Innsbruck je znan po prelepem starem mestnem jedru, ki ga krasi Zlata streha obdana z dvorcem Ambras in hribom Bergisel s smučarsko skakalnico. Mesto je dobilo ime po reki Inn, ki se vije po celotni dolini. Rattenberg leži prav tako ob reki Inn, a je nekoliko manj znan. Z le 400 prebivalci velja za najmanjše mesto v Avstriji.

Mestece je znano po kulturi zlasti zaradi posebnih  umetnin iz stekla in edinstvenem muzeju Augustinermuseum. Poleg tega se tukaj vsako leto odvijajo grajske igre, ki jih že preko 60 let uprizarjajo ljubiteljski igralci.

Ob rečnem zavoju Schlögener Schlinge

Ste v svoj album že dodali fotografijo 180-stopinjskega zavoja reke? Skrajni čas, da odpravite do mesta, ki ga opeva melodija valčka Johanna Straußa Na lepi modri Donavi.  Evropi. Donavo lahko raziščete ob vožnji z ladjo ali pa jo občudujete od zgoraj z razgledne točke Schlögener Blick. Za fotografijo 180-stopinjskega zavoja reke Donave v njeni zgornji dolini, se tako morate podati na lahkoten 7,6 kilometrov dolg pohod. In verjemite, vsak korak se obrestuje, poleg tega na poti ne boste srečali veliko turistov.

V naravo po visokoalpski cesti

Za tisto, ki vodi v bližino najvišje gore v Avstriji (3798 metrov visok Veliki klek), ste verjetno že slišali: slovita visokoalpska cesta Glockner-Hochalpenstraße, ki velja za eno od priljubljenih izletniških poti v Alpah.

Mi pa imamo v mislih nekoliko manj znano visokoalpsko cesto Maltatal-Hochalmstraße. Dolino zaznamujejo zeleni travniki in nešteti slapovi, zaradi česar jo imenujejo tudi dolina padajoče vode. Veličastno panoramo pa ponuja tudi najvišji avstrijski jez  ̶ jez Kölnbrein.

Na goro  Kitzsteinhorn brez telefona

Znano mesto za premagovanje strahu pred višino je razgledna ploščad Sky Walk (ob gorski postaji ledeniške gondole Dachstein), kjer boste pod seboj zagledali 250 metrov ničesar. Za drugo vrsto svobode pa se odpravite na manj znano goro Kitzsteinhorn, ki se vzpenja preko 3000 metrov visoko. Najvišje ležeči cilj, razgledno panoramsko ploščad Gipfelwelt 3000, lahko udobno dosežete z žičnico, ob tem pa raje pustite pametni telefon v žepu. Tukaj namreč velja, da občudujete čudovit gorski svet Visokih Tur zavestno, z vsemi čuti in ne preko telefona.