Najboljši razlogi za to, da se odpravite v gore (ste že bili v Alpskem živalskem vrtu?)

Najboljši razlogi za to, da se odpravite v gore (ste že bili v Alpskem živalskem vrtu?) (foto: profimedia) profimedia
29. 5. 2019

Gore vam dajejo tisto, kar vam hitro življenje v dolini jemlje. In še veliko več.

Če še niste zaljubljen hribolazec, ki se v gore poda ob vsaki priložnosti, vas bomo s temi razlogi in idejami za izlete skušali navdušiti nad preživljanjem časa v gorah. Kaj vam lahko ponudijo in zakaj bi se morali kmalu podati na izlet tja gor?

  • Iz gora vedno pridete sveži in pripravljeni na nove naloge. Čeprav ste od doma odšli živčni, jezni, žalostni ali z drugimi negativnimi čustvi, se boste vrnili dobro razpoloženi in osveženi. Pripravljeni na nov začetek.

  • Po izletu v gorah boste odlično spali, ne le zaradi izčrpanosti, pač pa tudi zaradi svežega gorskega zraka.

  • Ko smo že pri zraku - napolnili boste pljuča s svežim zrakom, vonjem po cvetlicah in gozdovih.

  • V gore se morate obvezno odpraviti, ker nobena fotografija ne more pričarati čudovitega razgleda, ki ga vidite na lastne oči. Lahko ga opišete, fotografirate ali narišete, najboljše pa je, če ga vidite sami.

  • Hoja na čudovite vrhove pomirja in ne dovoli, da bi s seboj nosili probleme. Če kakšnega vseeno vzamete s seboj na pot, pa boste verjetno hitro našli rešitev. Sproščene misli vam bodo ponudile drugačen pogled na situacijo.

  • Občutek, ko se vrnete v dolino vedoč, da ste naredili nekaj dobrega zase, je neprecenljiv. Moramo še kaj dodati?

  • Vzpon vas bo prisilil, da stisnete zobe in date vse od sebe - tako kot morete storiti vsak dan, ko se soočate z napornimi situacijami.

  • Z gibanjem poskrbite za zdravje, skrbite za kondicijo in krepite mišice. Gore so odlična priložnost za popestritev treningov.
Za vas imamo nekaj idej v bližini gora, ki vas bodo navdušile, da tudi sami začnete osvajati vrhove.
Zlata streha med belimi vrhovi

Zlata streha v Innsbrucku je edinstven foto motiv, prav tako kot znamenita nakupovalna ulica Maria-Theresien-Straße s svojimi razkošnimi baročnimi stavbami. A skrivno glavno mesto Alp nudi še veliko več: tisti, ki želijo tirolske vrhove doživeti od blizu, se lahko s futuristične postaje vzpenjače Hungerburgbahn povzpnejo do priljubljenega alpskega živalskega vrta. Navdih za oblikovanje slavne vzpenjače je arhitekt Zaha Hadid našel v osupljivi ledeni pokrajini regije.

Srednjeveški biser v Alpah

Ob vznožju mogočne trdnjave, ki je obdana z gorami in gozdovi, leži Kufstein, ki ga pogosto radi označujejo za „biser Tirolske“. Skozi mesto se vije reka Inn. Sprehod po prepredenih uličicah in cestah starega mestnega jedra vodi do zgodovinske ulice Römerhofgasse. Hiše s tipičnimi oboki, okrašene z rožami in slikami, delujejo skoraj pravljično. V trgovinicah je moč najti najrazličnejše spominke, značilne za Tirolsko: vse od rokodelske umetnosti do tradicionalne noše. Pohajkovanje boste zaključili z vožnjo v steklenem dvigalu na srednjeveško trdnjavo, ki navdušuje z nepozabnim pogledom na slikovit kraj.

Zjutraj na ledenik, popoldne k jezeru

Vse to v enem dnevu? Seveda, privoščite si pester počitniški dan. Zjutraj se z žičnico povzpnete na ledenik Kitzsteinhorn, kjer vam bodo na razgledni platformi „Top of Salzburg“ gore na dosegu roke. Globoko spodaj boste prepoznali temnomodro jezero Zeller See, kjer se boste popoldan podali na vožnjo z ladjo po kristalno čistem jezeru, ob tem pa se prepustili pogledu na neštete obdajajoče vrhove. Zdi se skorajda nemogoče, da ste še pred nekaj urami stali na enem od njih na nadmorski višini preko 3000 metrov.

Več idej preverite tu: Izleti v Avstriji

Preverite tudi: