Skrivnostne avstrijske kavarne z izvirnimi recepti in pridihom zgodovine

Skrivnostne avstrijske kavarne z izvirnimi recepti in pridihom zgodovine (foto: profimedia) profimedia
15. 6. 2019

Ko se sprehajate po Avstriji, obvezno zavijte tudi v katero izmed kavarn. Privoščite si skodelico kave in se pustite popeljati po zgodovini ter odkrijte skrivne recepte slavnih avstrijskih slaščic.

Kavarne zares niso tisto, na kar bi pomislili, ko brskamo po turističnih znamenitostih Avstrije. Vendar se je v njih vredno ustaviti, saj vam ne bodo kradle časa, ki bi ga lahko porabili drugje, ampak ponudile pogled v zgodovino mesta in razkrile kakšno skrivnost.

Das KaffeeHaus v Kufsteinu na Tirolskem z lastno pražarno kave

Najdete jo na ulici Klinkstraße, neposredno pod trdnjavo v Kufsteinu. V kavarni naj bi vladalo prav posebno duhovito vzdušje, za katerega po mnenju gostitelja Gerolda Hella skrbi škratinja Kaffunzel.

Stavba iz leta 1730 je bila sicer obnovljena, vendar v notranjosti še vedno prevladuje star les, med drugim originalni inventar kot so deske in stopnice, delno iz kmečkih hiš iz okolice. Pravi zaklad se nahaja v pritličju, kjer je pražarna kave z espresso kotičkom. V kavarni se najraje pohvalijo s strojem za praženje, ki je izdelan na star italijanski način, po katerem se izbrana zrna predela v lastno blagovno znamko. Kava je znana pod imenom Die Bohne Tirols.

Po škripajočih stopnicah se podajte še v nadstropje, mimo nepokritih sten iz skrilavcev, ki vabijo k prijetnemu oddihu v različnih sediščih, od naslonjačev do usnjenega kavča.

Café Traxlmayr ob linški promenadi

Kavarna v samem centru Linza je ena od starih dunajskih kavarn, ki so še ostale v Zgornji Avstriji. V številnih literarnih delih služi kot prizorišče in je še danes središče raznovrstnih dogodkov kot so literarni večeri ali koncerti.

Kavo vam bodo postregli na obsežni terasi ob linški promenadi s pogledom na Landhaus. Med občudovanjem okolice lahko prelistate tudi raznovrstne mednarodne časopise, lakoto pa potešite s slastnimi močnatimi jedmi.

Café Sacher - dom slavne čokoladne torte

Če bi radi raziskali zgodovino slavne Sacher torte, se odpravite na Dunaj, natančneje v hotel nad dunajsko opero. Tam se v sefu kavarne Sacher skriva originalen recept za pripravo te odlične torte, ki ga varujejo kot najvrednejšo dragocenost. Objavljen ni niti v Sacherjevih kuharskih knjigah.

Vse se prične s  Franzem Sacherjem. Mladi mož naj bi leta 1832 namesto kuhinjskega šefa, ki je nepričakovano zbolel, pripravil sladico za zaključek slavnostne večerje. Zmešal je moko, maslo, sladkor, jajca in čokolado. Iz sestavin je dobil gosto maso, ki jo je spekel ter nato premazal z vročo marmelado in tekočo čokolado. Preprosta sladica je pri knezu Metternichu in njegovih gostih požela veliko navdušenje.

Zato ne nasedite nobenemu slaščičarju, ki pravi, da torto pripravlja po izvirnem receptu in je prav takšna kot v Café Saher. Pristno sladico dobite le tam, čeprav so tudi njeni približki zelo okusni.

Café Tomaselli v Salzburgu z družinsko tradicijo in posebnim gostom

Na trgu starega mestnega jedra Salzburga vam med drugim postrežejo tudi z družinsko tradicijo. Kavarna je že približno 150 let vodena s strani družine Tomaselli. Pri izbiri specialitet vam bo z veseljem pomagala dama kuhinje v belem predpasniku z naborki, pravšnjo kavo pa bo za vas izbral glavni natakar z elegantnim metuljčkom in smokingom, ki zmeraj pozdravi s prijaznim Grüß Gott.

Kavarna naj bi bila v preteklosti drugi dom številnih literatov in intelektualcev, ki so tam pisali, se družili, brali časopis ali igrali šah. Domnevno naj bi v Tomaselliju ob srkanju mandljevega mleka užival tudi Wolfgang Amadeus Mozart.

Več idej za izlete najdete tu: Poletje v Avstriji