Kaj bi rekli, če vam povemo, da za zajtrk lahko jeste tiramisu, in to brez skrbi o odvečnih kilogramih?
Tiramisu ne velja ravno za zdravo sladico, a nič ni narobe, če si jo tu in tam privoščite. Saj veste, vse je v ravnotežju. Občasna sladica vam ne bo pridelala odvečnih kilogramov.
Če si nekaj sladkega zaželite že zjutraj, pa poskusite zdravo različico jabolčnega tiramisuja. Ja, to je mogoče in presenečeni boste, kako okusna je sladica.
Smo vas prepričali? Potem pripravite sestavine in zajtrk pripravite že zvečer:
* Sestavine so za eno porcijo v majhnem modelčku (ali mafin pekaču).
- 1 jabolko
- 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
- ščep pecilnega praška
- 1 žlica sladila po želji
- 1 žlica nesladkanega kakava v prahu
- 1 skodelica kave
- 1 skodelica mleka z oznako Izbrana kakovost Slovenija
- ščep vanilije
- ščep soli
Za preliv:
- 1/2 skodelice smetane
- 1 žlica pasirane skute
- 1 žlica mascarpone
- 1/2 žlice sladila po želji
- 1 čajna žlica limoninega soka
- ščep vanilije
V mikserju zmešajte ovsene kosmiče, pecilni prašek, sladilo, kakav, skuhano kavo, vanilijo, sol in mleko. Zmešajte do gladkega. Iz jabolk naredite čežano (pokuhajte kose jabolk in jih pretlačite). Prelijte vse v modelček ali pekač za mafine in postavite v pečico, segreto na 175 stopnij. Pecite med 20 in 25 minut.
Medtem pripravite kremo. Vse skupine zmešajte v skledi, tako da ne bo grudic in postavite v hladilnik.
Ko je osnova pečena, vzemite iz pečice in pustite vsaj 30 minut hladiti, preden tiramisu prelijete s kremo. Nazadnje posujte še eno žličko nesladkanega kakava. Dober tek!
V receptu smo uporabili več mlečnih izdelkov. Veste, kateri so najkvalitetnejši?
Po kvalitetne mlečne izdelke ne se rabite odpraviti na kmetijo, ampak kar v trgovino. Na njih poiščite posebno oznako s smeškom: izbrana kakovost Slovenija. Tako lahko uživate v okusu domačnosti mleka in mlečnih izdelkov, kot so to počeli že naši predniki.
Prednosti oznake »izbrana kakovost« se odražajo v:
- lokalnem poreklu,
- odnosu do okolja, saj ne prepotujejo dolgih razdalj,
- bolj polnem okusu in večji svežini izdelkov,
- podpiranju pridelave in predelave mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji.