10 opozorilnih znakov, da vam primanjkuje vitamina C

19. 3. 2021
Deli
10 opozorilnih znakov, da vam primanjkuje vitamina C (foto: profimedia)
profimedia

Če se vrednosti vitamina C spustijo pod priporočeno raven, se lahko pojavijo katere od spodnjih težav.

Vitamin C je nujen za obnovo in rast celic ter tkiv, za močan imunski sistem, za zdrave kosti in tudi za normalno absorpcijo železa. Za njegovo pomanjkanje je lahko krivo jemanje določenih zdravil, pitje alkohola, kajenje, nosečnost in dojenje, premalo zelenjave in sadja v prehrani, slaba aborbcija... 

10 opozorilnih znakov, da vam primanjkuje vitamina C

1. Dolgotrajno celjenje ran
Če se urežete ali udarite, se rane celijo zelo dolgo. Vitamin C je namreč ključen pri tvorjenju kolagena v koži. Pomanjkanje kolagena pa pomeni slabo oz. počasno celjenje. Prav tako je vitamin C močen antioksidant in krepi imunski sistem, kar prav tako spodbudi hitrejše celjenje.

2. Suha in rdečkasta koža
Pomanjkanje kolagena se prav tako kaže na koži, ki je ob pomanjkanju suha, občutljiva in rdečkasta. 

3. Krvaveče in otečene dlesni
Nizki nivoji vitamina C so povezani s težavami z dlesnimi. Če vam primanjkuje vitamina C, lahko postanejo naše dlesni precej bolj občutljive in zlahka krvavijo.

4. Suhi in razcepljeni lasje ter nohti
Močni nohti in sijoči lasje so lahko dober indikator zdrave in uravnotežene prehrane. Slaba pričeska ne pomeni, da imate slab dan, pač pa lahko vzrok tiči v vitaminu C. Prav tako je vitmain C ključen pri absorbciji železa, pomanjkanje tega pa vodi tudi v izpadanje las ali počasno rast las, kot tudi do razcepljenih in lomljivih nohtov. 

5. Pogoste krvavitve iz nosu
Če pogosto krvavite iz nosu, premislite o okrepitvi vitamina C.  Manj kolagena lahko povzroči poškodb žil in žilic, predvsem tistih najbolj občutljivih, kot so v nosu. 

6. Slab imunski sistem in pogosti prehladi 
Vitamin C spodbuja tvorbo belih krvničk, ki so ključne za močen imunski sistem. Pogosti prehladi, okužbe sečil, vneto grlo so lahko znaki, da vašemu telesu primanjkuje vitamina C. Tudi hitreje boste okrevali, če boste povečali vnos vitamina C v telo. 

7. Bolečine v sklepih
Študija v Veliki Britaniji iz leta 2004 je pokazala, da tisti, ki imajo nizko raven vitamina C, trikrat hitreje vzpostavijo revmatični artritis. Nizka raven vitamina C v telesu pomeni več trenja v sklepih, posledično se lahko pojavijo bolečine in otekline. 

8. Depresija
Pomanjkanje vitamina C ima lahko posledice tudi v psihičnem stanju. Večina hospitaliziranih psihičnih bolnikov izboljša svoje stanje (za 34 odstotkov), ko povečajo dozo vitamina C.

9. Debelost 
Prav tako lahko pomanjkanje vitamina C vpliva na nesposobnost kurjenja maščob, kar se odraža v povečani debelosti. 

10. Utrujenost, razdražljivost
Pomanjkanje vitamina C ima lahko splošen negativen vpliv na razpoloženje. Ko ste utrujeni, razdražljivi in brez energije, zaužijte eno od spodnjih živil, ki vsebujejo vitamin C. 

Vir: ba-bamail.com

Vsebnost vitamina C v sadju in zelenjavi
(vsebnost je izražena v miligramih/100 g)

Šipek: 1.250 mg
Jagode rakitovca: 700 mg
Črni bezeg: 260 mg
Koper: do 210 mg
Peteršilj: 160 mg
Kodrasti kapus: 150 mg
Brokoli: 115 mg
Rdeča paprika: 110 mg
Koromač: 95 mg
Špinača: 90 mg
Jagode: 80 mg
Limona: 50 mg
Rdeče zelje: 50 mg

Poglejte si še: Vitamin C - dnevni odmerek je življenjsko pomemben

in 6 dobrih lastnosti vitamina C, ki jih morate poznati

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi