15. maj - dan zabave s pico + recept za pico margarito in kratka lekcija iz italijanščine

15. maj - dan zabave s pico + recept za pico margarito in kratka lekcija iz italijanščine (foto: Photo by sarang pande on Unsplash) Photo by sarang pande on Unsplash
15. 5. 2020

Če nimate razloga, si ga izmislite, zakaj bi morali ravno danes pripraviti pravo zabavo s picami. Vsak tretji petek v mesecu maju namreč vsi ljubitelji dobre hrane in še boljših zabav praznujejo svetovni dan zabave s pico.

 • Že antični Grki so pekli kruh prekrit z zelišči, oljem ter sirom. Moderna pica kakršno poznamo danes, prihaja seveda iz Italije iz območja Napolija, peči pa se je začela s koncem 18. stoletja ali na začetku 19. stoletja in je veljala za hrano revnih ljudi.

 • Osnovna vrsta pice je sestavljena iz vzhajajočega testa, paradižnikovega pireja, sira (mocarela) ter bazilike in origana.

 • Taka osnovna vrsta ima barve italijanske zastave (zelena, bela in rdeča) in se imenuje po soprogi prvega italijanskega kralja Umberta I, Margeriti. Pogost dodatek v tistih časih je bila na pici sardela ali kakšna druga manjša riba, ki se je ujela ribičem v mrežo.

 • Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo na svetu Pizzeria Port' Alba v Neaplju.

 • Preko ZDA, kjer se je razširila tudi ulična prodaja pice na kos, se je v drugi polovici 20 stoletja priljubljenost te preproste, a odlične jedi razširila po celem svetu.
Photo by Louis Hansel on Unsplash

RECEPT: Pica margerita

Sestavine:

 • 400 g moke
 • 20 g svežega kvasa
 • 1 žlička sladkorja
 • 3 dl mlačne vode
 • 2 žlici olivnega olja
 • 1 žlička soli

V posodico  nadrobimo kvas. Prilijemo 2 dl mlačne vode, dodamo sladkor in eno žlico moke ter sestavine gladko razmešamo. Pustimo stati 10 minut, da kvasec malo vzhaja.

Moko stresemo na čisto delovno površino in na sredini naredimo jamico. Po moki okoli jamice potrosimo sol, v jamico pa vlijemo olje in vzhajan kvasec. Testo začnemo mešati s prsti ali vilicami od sredine navzven. Postopoma prilivamo preostalo vodo in ko se sestavine lepo sprimejo in dobimo grobo, "pocasto" testo, pričnemo z gnetenjem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#impasto #pizza #farelapizza #pizzaromana #pizzainteglia

A post shared by Pizzeria Giuseppucci (@pizzeria_giuseppucci) on

Testo dvigujemo in tleskamo ob leseno površino, večkrat pa ga tudi dobro pregnetemo. To delamo toliko časa, dokler se ne loči od dlani in lesene površine. Postati mora voljno, mehko in elastično. Ugneteno testo oblikujemo v hlebček in vanj po vrhu zarežemo križ, da bo lažje vzhajalo. Položimo ga v pomokano skledo in pokrijemo s čistim prtičem. Pustimo, da na toplem mestu vzhaja eno uro.

Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino. Narahlo in prav na hitro ga pregnetemo, sploščimo ter položimo v namaščen pekač. S prsti ga razpotegnemo do roba ter obložimo s paradižnikovo mezgo za pico z origanom, mocarelo, na koncu pa dodamo še lističe bazilike.

In še hitra lekcija iz italijanščine:

 • Tra le pizze, la pizza margherita è quella più semplice e più amata.- Med picami je pica margerita tista, ki je najbolj enostavna in najbolj priljubljena.

 • La pizza margherita è buona per la sua semplicità. - Pica margerita je dobra zaradi svoje preprostosti.

Buon appetito - dober tek

Preberite še: Recept za domačo zelenjavno pico