3 mrzli prigrizki za vroče poletje

8. 7. 2018
Deli
3 mrzli prigrizki za vroče poletje (foto: profimedia)
profimedia

Poleti ne moremo mimo mrzih, osvežilnih sladic, ki pa niso le kepica (sladkega) sladoleda. Poglejte, kako jih naredite sami doma.

Če se ne želite odpovedati sladoledu in drugim poletnim osvežujočim sladicam, bodo naslednji recepti pravšnji za vas. Vse lahko pripravite doma, brez posebnih kuharskih spretnosti in sami nadzorujete, koliko sladkorja boste zaužili.

Bananini mrzli prigrizki

Hitro pripravljeni in odlični tudi za piknike. Potrebujete:

  • 4 zmrznjene banane

  • 1 temno čokolado

  • posipe: kokosova moka, nasekljani oreščki, chia semena …

Banane narežite na manjše kose (iz vsake banane boste dobili 3 ali 4 kose). Vanje zapičite lesene palčke.

Posipe razporedite v skodelice, temno čokolado pa v manjšo posodo. Stopite jo nad soparo. Kose banane najprej pomočite v stopljeno čokolado, odcedite in nato izberite posip. Ko končate, jih shranite v zmrzovalnik vsaj za eno uro.

Postrezite mrzel prigrizek, ki lahko služi kot malica ali sladica na pikniku.

Chia-puding sladoled

No, tu ni potrebno veliko razlage - ljubitelji sladoleda boste gotovo hitro preizkusili recept, kajne?

Za 4 sladoledne lučke pripravite:

  • ½ skodelice kokosovega mleka

  • ½ skodelice mandljevega mleka

  • ¾ skodelice zmrznjenega jagodičja

  • 2 žlici chia semen

  • 1 manjši kos kokosovega mesa  (velik kot žlica)

  • 1 čajno žlico medu (ali sladila po okusu)

Vse sestavine zmešajte, tako da dobite tekočo mešanico. Shranite jo v hladilnik za približno 4 ure.

Maso vzemite iz hladilnika in jo vlijte v 4 modele za sladoledne lučke (odvisno od velikosti modela). Postavite v zmrzovalnik čez noč. Naslednji dan se za malico posladkajte z bolj zdravo različico sladoleda.

Sorbet z lubenico in meto

Lubenica je obvezen del poletja, zato jo uporabite povsod, kjer lahko.

Potrebujete:

  • 2 kg lubenice (izkoščičene)

  • 1 žlico sladkorja

  • sok 3 limet

  • 1 skodelico nasekljane mete

  • ščep soli

Lubenico razrežite na kose, tako da jo boste lahko dali v mikser. Dodajte še sladkor in sok limet ter zmešajte. Naknadno dodajte meto, zmešajte in vse skupaj postavite v hladilnik za 30 minut.

Preverite, ali ste maso dovolj dobro zmešali in jo nato postavite v zmrzovalnik za par ur. Postrezite direktno iz zmrzovalnika in sorbet hranite največ 5 dni.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord