Koprive rastejo povsod okrog nas. Prav nič ne stanejo, iz njih pa lahko pripravimo zelo zdrave in slastne jedi. Spoznajte nekaj čudovitih receptov s koprivami.
Pomlad je idealen čas za nabiranje kopriv, ki so znane po svoji rudninsko zelo bogati sestavi in po razstrupljevalnem učinku na telo. Pri nas raste velika kopriva, ki jo od mrtve ločimo po štirioglatem steblu. In po tem, da nas spečejo, seveda.
Koprive nabiramo z rokavicami, saj nas sicer opečejo. Če liste trikrat pogladimo s spodnje strani proti koncu listov, pa tudi pečejo ne več in jih lahko uživamo kar sveže na sprehodu po gozdu. Takšne so tudi najbolj zdrave (kot velja tudi za preostalo zelenjavo). Sveže jih lahko uživamo v solatah, namazih ali smoothiejih. Pri kuhi pa jih uporabljamo podobno kot blitvo in špinačo. Odlične so tudi, če jih zgolj popražimo na olju in dodamo česen.
Da bi se še raje odločili za jedi s koprivami, smo vam pripravili nekaj odličnih receptov iz kopriv, ki smo jih našli na spletni strani Vijesti.me in kjer najdete še več fantastičnih idej za pripravljanje jedi s koprivami.
Spomladanska koprivna juha
Sestavine
200 g kopriv
2-3 korenčki
200 g zelene
peteršilj
skodelica graha
kisla smetana
olje
sol, poper, česen po želji
Priprava
Vse sestavine drobno sesekljajte. Popražite na svojem najljubšem olju, zalijte z dobrim litrom vode in začinite po okusu. Ko je juha kuhana, dodajte kislo smetano ali katero izmed rastlinskih smetan v veganski različici.
Njoki iz kopriv
Sestavine:
250 g mladih kopriv
5 večjih krompirjev
1 jajce
250 g moke
po želji poper
Priprava
Liste mlade koprive na hitro okuhajte v vreli, osoljeni vodi (3-4 minute), nato jih odcedite. Ko so dobro odcejene, jih zmiksajte. Nato na kocke narežite krompir in ga skuhajte v osoljeni vodi. Tudi krompir zmiksajte in ga z zmiksanimi koprivami zmešajte v gladko zmes. Dodajte jajce in polovico moke in dobro premešajte. Ko se sestavine dobro premešajo, oblikujte njoke enake velikosti. Vsak njok nato povaljajte v preostali moki in skuhajte v vreli vodi, dokler ne priplavajo na površino.
Namig: Čudovito se podajo k paradižnikovi omaki s česnom in peteršiljem ter parmezanom, uporabite pa lahko tudi kakšno drugačno omako.
Koprivna pita
Sestavine
1 kg mladih kopriv
pol kilgorama krompirja
8 listov vlečenega testa
2 dl kisle smetane
1 dl olja
sol in poper
Priprava
V slani vodi okuhajte koprive (3-4 minute), odcedite in sesekljajte na drobno. Skuhajte krompir, narezan na kocke, in ga pretlačite. Krompir in koprive premešajte, dodajte smetano, sol in poper.
Dno pekača obložite s peki papirjem in namažite z olje. Položite 2 lista vlečenega testa, nato maso in tako izmenično, dokler ne zmanjka vlečenega testa in mase. Prelijte z 1 dl olja in pecite na 180 stopinj 45 minut.
Palačinke s tuno in koprivami
Sestavine
100 g polnozrnate moke
100 g mehke moke
2 jajci
200 ml mleka
200 ml gazirane vode
polovica pecilnega praška
olje in sol
2 konzervi tune
1/2 kilograma kopriv
polovica pora
50 g masla
Priprava
Koprive okuhajte v vreli vodi, približno 3-4 minute. Odcedite jih, prelijte s hladno vodo in sesekljajte. 3-4 skodelice kopriv dajte na stran za testo, preostale solite in popražite na olju skupaj s porom. Dodajte maslo, sol in odcejeno tuno. S tem boste kasneje nadevali palačinke.
Jajca, mehko moko in 1 dl mleka dobro premešajte, dodajte polnozrnato moko in pecilni prašek. Posolite, dodajte še 100 mleka in na koncu radensko in nekaj olja. V mešalniku zmiksajte preostale koprive z malo mase za palačinke in dodajte v glavno zmes. Pustite stati 20 minut, nato specite palačinke in jih nadevajte z že prej pripravljeno tuno. Pa dober tek!