Pritisk, da je treba jesti hranljivo hrano in živeti zdravo, ni novost, vendar so nekateri trendi, ki spodbujajo zdravo prehranjevanje to spremenili v še bolj donosno industrijo.
Medtem, ko strokovnjaki za fitnes priporočajo povečanje vnosa sadja in zelenjave, ter osredotočanje na beljakovine in polnozrnata živila, ki povečujejo energijo, obstajajo nekatera »zdrava« živila, ki po njihovem mnenju niso primerna za vsakogar.
Katera so živila, ki niso tako zdrava kot se promovirajo?
Nizkomaščobni jogurti in mlečni izdelki
Za mlečne izdelke, za katere velja, da imajo nizko vsebnostjo maščob, niso tako koristni, kot se morda zdi. Jogurt z zmanjšano vsebnostjo maščob se pogosto pojavlja v priporočilih za bolj zdrave nadomestne obroke. Morda ima manj kalorij, vendar ima običajno dodane sladkorje, ki nadomestijo manjšo vsebnost maščob.
Na splošno strokovnjaki za prehrano in fitnes trenerji svetujejo, da je zamenjava mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob bolj smiselna z manjšimi obroki polnomastnih izdelkov. Nekaterim posameznikom z dihalnimi težavami, kot je astma, lahko mlečni izdelki povzročajo nelagodje, saj lahko »ustvarijo sluz na pljučih«, kot pravi Liana Werner-Gray, certificirana nutricionistka, kuharica naravne hrane in avtorica. V teh primerih raje izberite na primer jogurt iz kokosovega mleka.
Beljakovinske ploščice
Beljakovinske ploščice se tržijo kot zdrava in energijska izbira za aktivne posameznike in športnike. Toda mnogi strokovnjaki za fitnes so skeptični. Beljakovinske ploščice vam ne bodo dale enakih biološko dostopnih hranil kot uživanje celih beljakovin. Prav tako nekatere beljakovinske ploščice niso pregledne glede svojih sestavin in so polne »naravnih sestavin« od katerih mnogih ni mogoče niti izgovoriti.
Aroosha Nekonam, certificirana osebna trenerka v podjetju Ultimate Performance, pravi, da beljakovinske ploščice niso idealen vir tega ključnega hranila. »Primerjajte beljakovinsko ploščico in piščančje prsi,« pravi. »Da, morda vsebujeta podobno količino beljakovin, vendar je beljakovinska ploščica v bistvu le čokoladna ploščica z beljakovinami. Je zelo predelana in polna različnih sladil in umetnih arom ter vam ne bo dala enake energije, hranilnih snovi in gradnikov kot sestavina iz enega vira, kot so piščančje prsi ali kos lososa.«
»Mesni« izdelki rastlinskega izvora
Vzpon rastlinskega »mesa« je bil hiter in dramatičen, saj priljubljene restavracije s hitro prehrano na svojih jedilnikih zdaj ponujajo burgerje brez mesa. Čeprav so nekateri okusni in priročni, so mnogi zelo predelani in vsebujejo veliko dodanega natrija, konzervansov in umetnih sestavin.
Če hrepenite po rastlinskem burgerju, se raje odpovejte mesnim nadomestkom in si privoščite čičerikin ali fižolov polpet. Ti vsebujejo veliko beljakovin brez nezaželenih dodatkov. Po mnenju mnogih strokovnjakov je na splošno veliko bolje, da se držite polnovrednih, čim manj predelanih živil, kot so zelenjava, polnozrnata žita in puste beljakovine, ki podpirajo zdravje telesa.
Povzeto po: huffpost.com
Morda bi vas zanimalo tudi:
Je hrana na naših policah, sploh varna?
V epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.
Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne prehranske oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!
Pogovoru prisluhnite tukaj:
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič