4 jedi za okusen velikonočni meni

11. 4. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
4 jedi za okusen velikonočni meni (foto: Profimedia)
Profimedia

Za lažje in manj stresno iskanje navdiha za velikončno pojedino smo vam pripravili praznični jedilnik, s katerim boste lahko očarali svoje bližnje. 

1 Paštetke iz listnatega testa

Potrebujete:

400 g listnatega testa (zvitek), 1 jajce, moko za delovno površino, 4 trdo kuhana jajca, 1/2 rdeče paprike, 50 g trdega sira, 2 mladi čebuli, 1 žličko gorčice, 2 žlici majoneze, sol, sveže mleti poper, 1 šop rukole

PRIPRAVA 

1 Listnato testo razgrnite po pomokani delovni površini. Izrežite kroge in sredi njih izrežite še manjše kroge.

2 Cele kroge položite v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih premažite s stepenim jajcem. Nanje položite obročke, jih lahno zatisnite in premažite z jajcem. Nekaj minut naj počivajo v pekaču, nato pa jih 10–15 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

3 V tem času sesekljajte olupljena kuhana jajca in očiščeno papriko, sir drobno nastrgajte, mlado čebulo pa sesekljajte. Vsemu skupaj primešajte gorčico, majonezo, sol in poper. Na koncu dodajte oplaknjeno rukolo. S pripravljeno solato napolnite paštetke in jih za 3–5 minut postavite nazaj v pečico.

2 Piščančja juha s fritati

Potrebujete:

1/2 piščanca, 2 lovorjeva lista, 4 pimentova zrna, 4 poprova zrna, 2 korenčka, 1/2 zelene, 1 korenino peteršilja, 1 čebulo, 1 por, 100 g ohrovta, sol, sveže mleti poper

Za fritate:

1 jajce, 7 žlic mleka, 60 g moke, ščepec pecilnega praška, ščepec muškatnega oreščka, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1 žlico olja, peteršilj za okrasitev

PRIPRAVA

1 Piščanca denite v lonec in prilijte 1,5 litra hladne vode. Dodajte lovorjeva lista, pimentova in poprova zrna ter meso skuhajte do mehkega. Nato ga vzemite iz tekočine, odstranite kosti in piščanca zrežite na kose.

2 Osnovi dodajte oprano in zrezano korenje, zeleno, korenino peteršilja, čebulo, por, ohrovt in kose mesa. Juha naj vre 10 minut, nato pa jo začinite s soljo in poprom.

3 Jajce gladko zmešajte z mlekom, pecilnim praškom, moko, soljo, muškatom in sesekljanim peteršiljem.

4 Naoljite ponev in v njej specite palačinke. Nato jih zvijte in narežite na rezance. Porazdelite jih po krožnikih, prilijte juho in jo okrasite s peteršiljem.

3 Zajčji zvitek s špinačo

Potrebujete:

4 zajčja stegna, 50 g masla, 3 jajca, sol, sveže mleti poper, 50 g sveže špinače, 150 g šunke, 1 žličko začimb za žar

PRIPRAVA 

1 Očistite meso in odstranite kosti. Rezine rahlo prekrivajoče se razporedite po delovni površini in jih potolcite skozi sloj folije za živila. V ponvi segrejte 1 žlico masla in na njem pripravite umešana jajca. Na koncu jih začinite s soljo in poprom.

2 Špinačne liste 1–2 minuti kuhajte v vreli slani vodi in jih nato odcedite. Primešajte jih umešanim jajcem.

3 Sloj mesa lahno solite, obložite z rezinami šunke in nato še z umešanimi jajci s špinačo. Meso zvijte in zvitek položite na večji kos aluminijaste folije. Mesni zvitek premažite z mešanico stopljenega masla in začimb za žar. Nato celoten zvitek zavijte v aluminijasto folijo.

4 Položite ga v pekač, zalijte s toplo vodo in ga 30 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Temperaturo nato povišajte na 190 stopinj in meso pecite še naslednjih 25 minut. Med peko večkrat prilijte vročo vodo. Pečen zvitek odvijte, ga zrežite na tanke rezine in jih postrezite s solato.

4 Mandljev velikonočni kruh

Za 1 kos potrebujete:

30 g kvasa, 130 g drobno mletega sladkorja, 500 g moke, 180 ml mleka, 50 g rozin, rum za rozine, sol, 1 vaniljev sladkor, nastrgano lupinico 1/2 biolimone, 2 jajci, 100 g masla, 500 g olupljenih mandljev, 1 jajce, 50 g mandljevih lističev

PRIPRAVA 

1 Zmešajte kvas, 1 žličko sladkorja, 2 žlici moke in malce mlačnega mleka ter pustite mešanico 5–10 minut vzhajati na toplem. Rozine namočite v rumu.

2 V skledo presejte preostalo moko in ščepec soli. Dodajte preostali sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, 2 jajci, stopljeno maslo, preostalo mlačno mleko in kvašeno mešanico.

3 Zgnetite mehko in voljno testo ter mu vgnetite še namočene rozine in sesekljane mandlje. Testo pokrijte in ga pustite vzhajati na toplem, tako da skoraj podvoji količino.

4 Iz testa oblikujte hlebček, ga denite v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pustite vzhajati še 20 minut. Nato ga križno zarežite na vrhu. Premažite ga z jajcem in potresite z mandljevimi lističi. 10 minut ga pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Nato temperaturo zmanjšajte na 160 stopinj in kruh pecite še 40 minut.

Morda vas zanima še:  Naravno barvanje velikonocnih pirhov

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord