4 razlogi, zakaj je dobro jesti HUMUS

4 razlogi, zakaj je dobro jesti HUMUS (foto: unsplash) unsplash
14. 1. 2020

Ste tudi vi obsedeni z namazom iz čičerike? Poglejmo si, zakaj vaša obsesija sploh ni slaba, saj humus vsebuje kar nekaj vitaminov in mineralov

1. Humus je bogat s proteini

Humus je preprost in okusen namaz iz čičerike, olja, česna, tahinija, limoninega soka in soli.

Čičerika velja kot odličen vir kakovostnih beljakovin in mineralov ter je še posebej primerna za športnike, vegetarijance in sladkorne bolnike.

Humus tako uspešno poteši lakoto in uravna raven sladkorja v krvi. To vam lahko pomaga, ko imate željo po nezdravih prigrizkih. Ima nizek glikemični indeks in vsebuje zdrave maščobe (če uporabljamo kakovostna hladno stiskana olja). Železo v humusu pomaga dvigniti energijo, kar vas lahko dodatno motivira, da se spravite v gibanje. Vsebuje tudi vlaknine, je bogat vir vitaminov (A, vitamini skupine B, C, D, E) in mineralov (železo, kalij, kalcij, magnezij).

In ni le čičerika polna dobrih hranil in proteinov. Tudi kakovostno olivno olje, česen, limona in sezamova semena vsebujejo številna dobra hranila. 

2. Toliko okusov! S humusom ni nikoli dolgčas! 

Humusa se ne morete naveličati, saj ga lahko vedno začniti malce drugače ali izberete drug okus. S papriko, curryjem, pekoč, z baziliko, špinačo, rdečo peso... Mu dodate sladki krompir ali bučo. Možnosti so neskončne in vselej okusne!

3. Bolj zdrava izbira

S humusom lahko zamenjate nezdrave namaze, paštete, majoneze, solatne prelive... S humusom je vse mogoče! Vanj lahko pomakate korenčke, papriko, zeleno, bučke, krompirček... 

Prav tako je primeren za alergike, saj ne vsebuje glutena, mlečnih izdelkov ali oreščkov.

4. Preprost ga naredite sami

Le nekaj minut in imate najboljši namaz! Najbolj preprost recept je, da v mikserju zmešate čičeriko, česen, olivno olje, tahini, par kapljic limone in sol. To je to! 

huffpost.com, healthline.com