Kako vam telo sporoča, da je v vaši prehrani preveč soli?
Sol je kemijska spojina iz natrija in klora. Čeprav oba elementa v zmernih količinah potrebujemo, sploh natrij v prekomernih količinah povezujemo s povečanim tveganjem za bolezni srca.
Natrij lahko pripomore predvsem k povišanemu krvnemu tlaku, kar predstavlja tveganje za bolezni srca in ožilja - med drugim lahko prispeva k nastanku srčnega infarkta.
V sodobnem svetu zaužijemo veliko soli. Večina predelanih živil vsebuje dodano sol, vse jedi pa običajno še dodatno dosolimo. Človek povprečju zaužije 3400 mg natrija dnevno, kar je več kot polovico več od idealnega priporočenega dnevnega vnosa (1500 mg).
Kako veste, če tudi vi uživate preveč soli oziroma natrija? Bodite pozorni na naslednje znake.
Otekanje, napihnjenost ali zabuhlost
"Preveč soli povzroči, da vaše telo zadržuje vodo, zaradi odvečne tekočine v telesnih tkivih pa pride do otekanja, napihnjenosti in zabuhlosti," za portal eatingwell.com pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Maggie Michalczyk.
Še posebej pogosto je otekanje prstov in gležnjev, lahko pa pride tudi do zabuhlih podočnjakov.
Suha usta ali pogosta žeja
Imate suha usta kljub zadostni količini tekočine? "Sol lahko pripomore k pomanjkanju tekočine v telesu, zaradi česar se pogosto pojavlja nepojasnjena žeja," pravi strokovnjakinja.
Tudi številni gostinski obrati ob pijači ponujajo brezplačne slane prigrizke ravno z namenom pospešitve prodaje: če si privoščite slano hrano, boste bolj žejni in posledično boste naročili več pijače.
Pogosti glavoboli
Ker presežek natrija pripomore k dehidraciji, se zaradi tega pogosto lahko pojavljajo tudi glavoboli. V skrajnih primerih lahko pride tudi do omotice ali slabosti.
Kadar začutite glavobol, pomislite, kaj ste v dnevu jedli in koliko tekočine ste ob tem popili.
Pogosto opravljanje male potrebe
Če zaradi soli pijete več tekočine, bo tudi opravljanje male potrebe pogostejše.
Prehranska strokovnjakinja pa pravi, da natrij lahko negativno vpliva na delovanje ledvic. "Sol znatno vpliva na ledvice tako, da te postanejo manj učinkovite. Preveč soli pa lahko sčasoma povzroči celo odpoved ledvic," opozarja.
Hrepenenje po slani hrani
Uživanje soli je nekakšen začaran krog. Če ste navajeni uživati slano hrano, si bo vaše telo želelo vedno več soli.
Če pogosto hrepenite po slanih prigrizkih ali pa opažate, da si vsako jed morate dosoliti, je to lahko znak, da pretiravate s soljo.
Dobro je, da ste pri uporabi soli zmerni in da svojo hrano začinite z začimbami in zelišči, ki bodo poskrbela za poln okus, obenem pa bodo podprla vaše zdravje ter dobro počutje.
Vir: eatingwell.com
Bonus video: prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani
Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"