6 priljubljenih jedi s fižolom, ki je odlično nadomestilo za meso (+recept za prebranec)

6 priljubljenih jedi s fižolom, ki je odlično nadomestilo za meso (+recept za prebranec) (foto: profimedia) profimedia
13. 1. 2020

Fižol prihaja iz Južne Amerike, v Evropi se prvič omenja leta 1542, Slovenci pa smo ga začeli gojiti v 17. stoletju. Nekdaj je veljalo, da je fižol meso ubogih, saj ima podobno beljakovinsko sestavo. Manjkata mu samo dve aminokislini, ki pa ju ni težko nadomestiti z žitaricami in to so vedeli že naši predniki.

Poleg beljakovin vsebuje še vrsto pomembnih snovi. Med njimi minerale, kot so magnezij, mangan (mikroelementa za rast las), kalij, kalcij, cink, železo, baker in selen, vlaknine, antioksidante, folno kislino, vitamine B, C, D in molibden (za presnovo).

Matevž

profimedia

Slovenska narodna jed iz fižola in krompirja, ki je največkrat prisotna kot priloga drugim jedem. Lahko jo jemo tudi samo s kislim zeljem ali repo. Druga slovenska imena za matevž so: krompirjev mož, mavta in divji mož.

Pašta fižol

profimedia

Priljubljena in preprosta italijanska enolončnica, ki so jo včasih jedli na podeželju.

Od kje natančno prihaja, ni čisto jasno, največkrat pa se omenja regijo Campagna (okolica Neaplja) in Emilia (okolica Bologne). Pod vplivom Italijanov je pašta fižol že zelo dolgo priljubljena jed tudi na Primorskem.

Prebranec

profimedia

Prebranec (po srbsko prebranac in makedonsko gravče na tavče) je gosta jed iz fižola tetovca, čebule in začimb.

Ponujen je lahko kot samostojna jed ali kot priloga. Originalno izvira iz Makedonije, kjer je tipična narodna jed, kot tudi v Srbiji, kjer jo pripravljajo na enak način.

Pasulj

profimedia

Pasulj je jed iz belega fižola (tetovec), čebule in mlete paprike, navadno z dodatkom prekajenega mesa. Krepčilna balkanska enolončnica je priljubljena predvsem na področju nekdanje Jugoslavije.

Chili con carne

profimedia

Mehiška jed s čilijem, koruzo, fižolom in mesom (po navadi goveje meso) je popularna po celem svetu, tudi v Sloveniji.

Pečen fižol s panceto

Stara, preprosta in poceni primorska jed, ki je odličnega okusa.

Recept za prebranec

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g suhega belega fižola
  • 700 g čebule
  • 1 lovorov list
  • sol
  • nekaj zrn popra
  • 1,5 dl olja
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • ostra paprika (po želji)

Priprava

1. Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, umijemo in skuhamo v 2 litrih vode. Zraven kuhamo še lovor ter poprova zrna. Solimo ga, ko je že skoraj kuhan.

2. Čebulo drobno narežemo. Olje segrejemo, dodamo čebulo in jo počasi pražimo. Solimo jo že na začetku. Na koncu dodamo žlico mlete rdeče paprike, dobro premešamo in odstavimo.

3. Ko se fižol zmehča (ne sme se razkuhati), odlijemo vodo (nekaj je prihranimo) in polovico fižola preložimo v pekač premazan z oljem. Nanj razporedimo čebulo, ki jo pokrijemo z drugo polovico fižola. Dolijemo toliko fižolove vode, da doseže gladino fižola.

4. Pekač položimo v segreto pečico in ga na 220 °C pečemo dobre pol ure, da se površina lepo zapeče. Pečen prebranec naj nekoliko počaka, preden ga postrežemo.

L. T. D.

Preberite še: 6 priljubljenih jedi s kislim zeljem + recept za sarme ali Bulgur - odlično dietno živilo