6 raznolikih receptov z brstičnim ohrovtom

6 raznolikih receptov z brstičnim ohrovtom (foto: Profimedia) Profimedia
7. 12. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Brstični ohrovt se odlično poda k mesnim jedem.

Piščanec z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe potrebujete:

  •  600 g fileja piščančjih prsi
  •  2 žlici masla
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 žlico začimb za žar
  • 150 g brstičnega ohrovta
  • 100 g korenja
  • 1 čebulo
  • 250 ml perutninske juhe
  • 1 čili
  • 2–3 vejice bazilike

Priprava:

1 Očistite meso in ga zrežite na ozke trakove. V ponvi segrejte maslo in na njem z vseh strani popecite meso. Začinite ga s soljo, poprom in začimbami za žar.
2 Očistite brstični ohrovt in korenje ter oboje oplaknite. Olupite čebulo. Ohrovt prepolovite, korenje zrežite na rezine, čebulo pa na tanke obročke.
3 Vso zelenjavo dodajte mesu, zalijte z juho in do mehkega podušite.
4 Očistite čili, odstranite semena in ga drobno sesekljajte. Oplaknjeno baziliko zrežite na ozke trakove. Oboje stresite k mesu in malce segrejte. Jed postrezite z dušenim rižem.

Prekajen goveji jezik z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 800 g prekajenega govejega jezika
  • 2 lovorjeva lista
  • 4 pimentova zrna
  • 6 poprovih zrn
  • sol
  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 2 žlici olja
  • 400 g kuhanega krompirja
  • 100 g slanine
  • ščepec kumine

Priprava:

1 Očistite meso, ga temeljito oplaknite in dajte v lonec. Dodajte hladno vodo, začimbe in sol, lonec pokrijte in meso skuhajte do mehkega. Nato ga vzemite iz lonca, ga za hip dajte v hladno vodo in nato olupite.
2 Medtem očistite brstični ohrovt in ga do mehkega skuhajte v vreli slani vodi. Ohladite ga v hladni vodi in odcedite.
3 V ponvi segrejte olje in na njem popecite koščke krompirja in slanine. Dodajte kumino, brstični ohrovt, dodajte 3 žlice tekočine, v kateri se je kuhal jezik, in vse skupaj segrejte.
4 Prekajen jezik zrežite na rezine in jih postrezite s pečenim krompirjem in brstičnim ohrovtom.

Dušen brstični ohrovt z mandlji

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g brstičnega ohrovta
  • sol
  • 50 g masla
  • 100 ml desertnega vina
  • sveže mleti poper
  • 150 g slanine
  • 50 g mandljevih lističev

Priprava:

1 Ohrovtu odstranite uvele zunanje liste in jih križno zarežite. Stresite jih v vrelo slano vodo in jih pustite vreti 5 minut. Nato brstični ohrovt odcedite in ga ohladite v hladni vodi.
2 V ponvi stopite maslo in na njem malce podušite odcejen ohrovt. Dodajte marsalo in vse skupaj na nizki temperaturi dušite približno 5 minut. Začinite s soljo in poprom, vzemite iz ponve in postavite na toplo.
3 Ponev obrišite, vanjo stresite kocke slanine in jih zlato popecite. Zraven popražite še mandljeve lističe. Odlijte tekočino in mandlje ter slanino potresite po brstičnem ohrovtu.

Polnjen puranji zvitek

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • 4 stroke česna
  • 150 g šampinjonov
  • 150 g prekajenega mesa
  • 2 žlici masla
  • sol, sveže mleti poper
  • 60 ml mleka
  • 1 jajce
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 4 rezine en dan starega toasta
  • ščepec muškata
  • 800 g fileja puranjih prsi (v kosu)
  • 100 g brstičnega ohrovta

Priprava:

1 Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljajte. Očistite šampinjone in jih tako kot prekajeno meso zrežite na majhne kocke. Očiščen brstični ohrovt nekaj minut kuhajte v vreli slani vodi. Nato ga odcedite.
2 V globoki ponvi segrejte maslo in na njem popražite čebulo in česen. Dodajte meso in ga popecite. Nato popecite še šampinjone. Vse skupaj začinite s soljo in poprom ter počakajte, da se mešanica ohladi.
3 Jajce stepite z mlekom in primešajte sesekljan peteršilj. Toast zrežite na majhne kocke, jih stresite v skledo in prelijte z mlečno mešanico. Dodajte popečeno mešanico in vse skupaj začinite z muškatom.
4 V meso po dolgem zarežite, za razprite in potolcite skozi folijo za živila. Meso začinite s soljo in poprom in po njem potresite na obročke zrezan brstični ohrovt. Po njem razporedite nadev. Meso zvijte, ga povežite s sukancem, zavijte v aluminijasto folijo in ga položite v pekač. 40 minut ga pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki odvijte folijo in zvitek zlato zapecite. Postrezite ga s kuhanim krompirjem in soparjenim brstičnim ohrovtom.

Goveji zvitki z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe potrebujete:

  •  1 rdečo papriko
  • 5 čebul
  • 4 klobase
  • 100 g prekajenega mesa
  • 4 goveje zrezke (po 200 g)
  • sol, sveže mleti poper
  • 4 žličke gorčice
  • 4 žlice olja
  • 2 žlici moke
  • 300 g brstičnega ohrovta
  • 4 stroke česna

Priprava:

1 Očistite papriko, olupite 1 čebulo in oboje zrežite na večje koščke. Klobase in prekajeno meso zrežite na koščke. Meso dobro potolcite skozi plast folije za živila. Začinite ga s soljo in poprom in premažite z gorčico. Vsak kos mesa prekrijte s klobaso, prekajenim mesom, čebulo in papriko ter zrezke zvijte.
2 Olupite še tri čebule, jih sesekljajte in zlato popražite na 2 žlicah olja. Dodajte vodo, jo zavrite in stresite vse skupaj v pekač. Dodajte zvitke in pekač pokrijte.
3 Meso 80 minut pecite v pečici, segreti na 190 stopinj. Nato zvitke vzemite iz pekača. Omako pokuhajte, tako da ostane samo še maščoba. Potresite jo z moko, jo ves čas mešajte in razredčite z vodo. Prežganje pustite lahno vreti 15 minut. Začinite ga s soljo in poprom.
4 Očistite brstični ohrovt, ga skuhajte v vreli slani vodi, odcedite in prepolovite. Olupite česen in še zadnjo čebulo, ju drobno sesekljajte in zlato popražite na preostalem olju. Dodajte ohrovt in ga začinite s soljo in poprom. V omaki pogrejte zvitke in jih postrezite z brstičnim ohrovtom.

Zajec z brstičnim ohrovtom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 zajca (približno 1,4 kg)
  • 3 stroke česna
  • sol
  • 4 žlice olja
  • 150 g slanine
  • 400 g brstičnega ohrovta

Priprava:

1 Očistite zajca, ga oplaknite in zrežite na porcije. Česen olupite in strite. Z njim natrite vsak kos mesa in ga začinite s soljo. V večji kozici segrejte olje, na njem z vseh strani popecite meso in ga nato vzemite ven.
2 Slanino zrežite na majhne koščke in jih malce popražite na maščobi, ki je ostala od peke mesa. Nato v kozico znova dajte meso in ga zalijte s 300 ml vode. Kozico pokrijte in zajca podušite do mehkega.
3 Očistite brstični ohrovt, ga operite in večje glavice prepolovite. Stresite jih k mesu in jih podušite skoraj do mehkega. Postrezite s kuhanim krompirjem.

Foto: Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri