6 zdravilnih lastnosti kakija

6 zdravilnih lastnosti kakija (foto: pixabay) pixabay
2. 11. 2020

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 

Kaki sicer izvira in srednjega in vzhodnega dela Azije, še posebej priljubljen pa je na Japonskem, kjer velja za narodni simbol.

Njegovo botanično ime Diospyrus kaki pomeni božji sadež ali hrana za bogove, ponekod pa mu pravijo tudi rajsko jabolko. V naših krajih so ga začeli gojiti šele pred približno sto leti. Najbolj razširjen je na Primorskem in Goriškem, vendar pa ga lahko brez strahu posadite tudi drugod, saj ni pretirano občutljiv za nizke temperature.

Hranilna sestava

Tako lupina kot notranjost sadeža sta polna koristnih učinkovin.

Odlikuje ga velika vsebnost enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev v obliki glukoze in fruktoze, ki jih je kar okoli 20 odstotkov in vas oskrbi s sončno energijo.

Vsebuje tudi vrsto pomembnih rudnin in elementov v sledovih, kot so kalij, magnezij, železo, baker, jod, krom, selen in fluor.

Redno uživanja kakijev je priporočljivo tudi zaradi vsebnosti antioksidanta betakarotena. Že z dvema sadežema na dan zadovoljite dnevno potrebo po tej predstopnji vitamina A.

Med vitamini boste poleg provitamina A našli tudi kar nekaj vitamina C in nekatere od vitaminov B-kompleksa (B1, B2 in B6).

6 zdravilnih lastnosti kakija

1. Izboljša vaš si imunski sistem!
Zaradi velike vsebnosti betakarotena in drugih karotenoidnih antioksidantov spodbuja delovanje imunskega sistema.

2. Uredi vašo prebavo
Popolnoma zreli plodovi urejajo in pospešujejo prebavo in presnovo ter blažijo težave z zaprtjem in hemoroidi. Kuhani sadeži odlično pripomorejo k odpravljanju dolgotrajne driske. 

3. Za ledvica in jetra
Kaki je zelo koristen za dobro delovanje ledvic in jeter.

4. Krčne žile? 
Sok nezrelih kakijev pomaga tudi pri začetnih težavah s krčnimi žilami (z vato ga večkrat na dan nanesemo na obolela mesta in postopek ponavljamo nekaj dni). V ZDA ga uporabljajo tudi za zdravljenje visokega krvnega tlaka.

5. Odpravlja herpes
Trpek sok, ki ga iztisnemo iz nedozorelih plodov, pomaga odpraviti herpes in lajša težave pri parodontozi ter krvavitvah iz dlesni, če si z njim redno natiramo prizadeta mesta. Je pa tudi močan adstringens, zato preprečuje krvavitve iz manjših ranic, npr. po britju.

6. Zdravljenje bronihitisa
V ljudskem zdravilstvu uporabljajo posušene sadeže za zdravljenje bronhitisa in drugih težav z dihali, zmleti prah pa pomaga odpraviti kroničen suhi kašelj.

Priprava in uporaba

SUŠENJE:

Zrele plodove s poškodovano kožo ali pa tiste, ki so se po dolgotrajnem skladiščenju v kleti zaradi dehidracije že začeli grbančiti, narežite na rezine in čim prej posušite. Vedite pa, da se kaki v primerjavi z drugim sadjem suši precej dlje (tri do štiri dni), vendar se zaradi božanskega okusa trud obrestuje.

KAKI Z VINOM: 

Nekaj posebnega je gotovo kaki z vinom. Zrel sadež položite v skodelico in ga previdno narežite na osem režnjev, ki se morajo na sredini držati skupaj. Prelijte z aromatičnim belim vinom, kot je muškat, in potresite z žlico mletih mandljev.

Izberite pravega

Nezreli plodovi so zelo trpki in na jeziku puščajo neprijeten občutek kosmatosti. Izjema je le novejša sorta kaki vanilja, ki jo zaradi sladkega, čvrstega in hrustljavega mesa lahko jemo podobno kot jabolka.

Najslajši sadeži so zelo mehki in imajo nekoliko potemnjeno in prosojno kožico.

Lotite se jih čim prej, in to kar z žlico ali s prsti.

Pri nakupu večjih količin na zalogo izberite trde in zdrave plodove z enakomerno obarvano kožo brez poškodb in madežev, kar vam ob primernem skladiščenju zagotavlja večji nadzor nad zorenjem in dolg rok uporabe.

Shranite jih v hladni kleti in v njih boste lahko uživali tudi ob božiču ali še kasneje. V topel prostor jih vedno prinesite le toliko, kolikor jih nameravate pojesti v nekaj dneh, in počakajte, da popolnoma dozorijo.

Na sobni temperaturi dozorijo v petih do sedmih dneh, in sicer v treh do štirih dneh postanejo mehkejši, meso pa izgubi trpkost šele dva ali tri dni pozneje.

Kakijeva krema

Okusno in naravno sladico lahko pripravite iz svežega kakija, katerega meso dobro pretlačite ali zmeljete s paličnim mešalnikom ter dodate preostale sestavine, lahko pa uporabite tudi suhe rezine.

Suhe rezine kakija čez noč namočite v vodi, zjutraj odlijte vodo oz. popijte približno polovico tekočine ter preostanku prilijte sok dveh limon.

Premešajte s paličnim mešalnikom, dodajte dve banani in ponovno premešajte, da dobite gladko zmes.

Ponudite v kozarcih, okrašenih z nekaj rezinami svežega sadja.

Pripravite še vegansko limonino pecivo s kakijevo kremo  ali kakijevo pito iz polnozrnate pirine moke