Prehrana Promocijsko sporočilo

7 idej (receptov) za uravnotežena kosila za vsak dan v tednu (telo vam bo hvaležno!)

20. 11. 2023
Deli
7 idej (receptov) za uravnotežena kosila za vsak dan v tednu (telo vam bo hvaležno!) (foto: Vida Macura Maglica)
Vida Macura Maglica

Z vami delimo odlične recepte (skupaj s kilodžuli, ki jih boste z njimi zaužili), da bo vaša jesen čim bolj zdrava in vaše telo tudi po koncu poletja lepo oblikovano. Kosila so sestavljena uravnoteženo, kar pomeni, da z njimi dobite vse potrebne hranljive snovi, obenem pa vas ''ne redijo''.

Slastne in zdrave recepte za kosila smo dobili v aplikaciji Extreme Training®️, kjer jih z vami za kar najboljšo formo deli Vida Macura Maglica, uspešna licencirana kondicijska trenerka in kreatorka patentirane vadbe Extreme Training®️

Kosilo za PONEDELJEK

Polnozrnati njoki s piščancem in papriko

Sestavine
- polnozrnati njoki, 100 g  
- ½ rdeče paprike
- ½ rumene paprike
- piščančji file, 150 g
- sol, rožmarin
- maščoba za pečenje (1 jedilna žlica, 10 g)

Priprava
Papriko in piščančji file narežemo na manjše koščke. V posodo vlijemo vodo, dodamo ščepec soli in zavremo. Ko voda zavre, v njej kuhamo njoke, dokler ne priplavajo na površino. Piščančji file začinimo. Na ponev vlijemo malo maščobe za pečenje (kokosovo ali olivno olje) in segrejemo. Nato vanjo položimo piščanca in narezano papriko ter na srednji temperaturi dušimo 10 minut. Postrežemo poleg njokov.

Kilodžuli: 2289 (545 kcal) 

Vida Macura Maglica

Kosilo za TOREK

Polnozrnate testenine s tuno

Sestavine
- polnozrnate testenine, 70 g
- pusta skuta, 80 g 
- sol, peteršilj
- velika pločevinka tune v lastnem soku 

- zelena solata (velika skleda)
- olivno olje (1 jedilna žlica, 10 g)
- kis, sol

Priprava
V posodo vlijemo vodo, dodamo ščepec soli in zavremo. Ko voda zavre,  testenine v njej kuhamo 8 do 10 minut. V posodi zmešamo skuto, tuno in začimbe. Ko se testenine skuhajo, jih dodamo v posodo k preostalim sestavinam in zmešamo. Zraven postrežemo  zeleno solato, ki jo operemo in narežemo ter začinimo.

Kilodžuli: 2247 (535 kcal) 

Vida Macura Maglica

Kosilo za SREDO

Špinačni narastek s skuto 

Sestavine
- špinača, 150 g
- pusta skuta, 200 g 
- 2 jajci
- sol, poper
- 1 strok česna

- mešana solata
- olivno olje (1 jedilna žlica, 10 g)
- sol, kis

Priprava
Strok česna narežemo. Skuto in špinačo damo v posodo. Iz 4 beljakov stepemo trd sneg in ga vmešamo v posodo s skuto ter špinačo. Maso položimo na pekač in postavimo v pečico za 15 do 20 minut na 220 stopinj, da se narastek dvigne in porjavi. Zraven postrežemo solato, ki jo operemo ter narežemo in začinimo.

Kilodžuli: 2310 (550 kcal)

Vida Macura Maglica

Kosilo za ČETRTEK

Puran s sladkim krompirjem in brstičnim ohrovtom

Sestavine
- sladki krompir, 200 g
- puranje meso, 150 g 
- brstični ohrovt, 150 g
- maščoba za pečenje ( 1 jedilna žlica, 10 g)
- sol, rožmarin

Priprava
Sladki krompir operemo in olupimo ter narežemo na majhne koščke. Puranje meso začinimo s soljo in rožmarinom. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ko je segreta, papir za peko premažemo z malo maščobe za pečenje (kokosovo ali olivno olje). Nanj položimo sladek krompir in pečemo 30 minut, nato dodamo brstični ohrovt in puranje meso (ki smo ga predhodno začinili) in pečemo še 25 do 30 minut. Postrežemo na krožniku.

Kilodžuli: 2352 (560 kcal)

Vida Macura Maglica

Kosilo za PETEK

Prosena kaša z zelenjavo

Sestavine
- prosena kaša, 60 g  
- 2 korenja
- ½ zelene paprike
- ½ manjše čebule
- ½ paradižnika
- sol
- olivno olje (1 jedilna žlica, 10 g)

- mešana solata
- olivno olje (1 jedilna žlica, 10 g)
- sol, kis

Priprava
Čebulo olupimo, operemo in nasekljamo na drobne koščke. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje. Papriko operemo, posušimo in narežemo na tanke trakove. Paradižnik operemo in narežemo na kocke. Sesekljano čebulo pražimo na olju na nizki temperaturi 2 do 3 minute. Ko porumeni, dodamo česen, na kolobarje narezan korenček in na trakove narezano papriko ter vse skupaj dušimo 5 do 7 minut, da se vsa zelenjava zmehča. Nato dodamo na kockice narezan paradižnik in primešamo kašo ter vse skupaj na hitro popražimo in zalijemo z vodo, da je prekrito. Kuhamo na nizki temperaturi 5 do 10 minut. Postrežemo na krožniku. Zraven postrežemo še mešano solato, ki jo operemo in narežemo, začinimo s soljo, kisom in oljem.

Kilodžuli: 2251 (536 kcal)

Vida Macura Maglica

Kosilo za SOBOTO

Ajdova kaša s piščancem in zelenjavo

Sestavine
- piščančji file, 150 g
- ajdova kaša, 50 g
- mešana zelenjava (grah, gobe)
- maščoba za pečenje (2 jedilni žlici, 20 g)
- ½ čebule
- sol 

Priprava
Ajdovo kašo na maščobi za pečenje (kokosovo ali olivno olje) prepražimo z narezano čebulo. Nato dolijemo malo vode, ki naj kašo prekrije za približno dva prsta, in kuhamo približno pol ure. Večkrat preverimo, da se nam kaša ne razkuha. Medtem na malo maščobe za pečenje (kokosovo ali olivno olje) popražimo zelenjavo, ki smo prej narezali in posolili. Popečemo tudi piščanca, ki ga prav tako začinimo s soljo. Vse pripravljene sestavine zmešamo skupaj in postrežemo.

Kilodžuli: 2373 (565 kcal)

Vida Macura Maglica

Kosilo za NEDELJO

Polnozrnate testenine z lososom in stročjim fižolom

Sestavine
- polnozrnate testenine, 50 g
- losos, 100 g
- stročji fižol, 100 g
- maščoba za pečenje (1 jedilna žlica, 10 g)
- pusta skuta, 60 g 
- sol

Priprava
V posodo vlijemo vodo, dodamo ščepec soli in zavremo. Ko voda zavre, dodamo testenine in stročji fižol. Kuhamo 8 do 10 minut. Medtem pripravimo lososa, ga položimo v segreto ponev na malo maščobe za pečenje (kokosovo ali olivno olje) ter na srednji temperaturi pečemo 10 minut. Ko je pečen, ga narežemo na majhne koščke in dodamo v posodo s kuhanimi testeninami, dodamo še skuto in malo soli ter vse skupaj premešamo.

Kilodžuli: 2226 (530 kcal)

Vida Macura Maglica

To so kosila, s katerimi lahko dosežete uravnoteženo prehrano, poleg tega pa so zasnovana tako, da so skupaj z gibanjem idealna kombinacija za vitalno življenje in ohranjanje forme. Če želite živeti zdravo in se počutiti kar najbolje, si prenesite aplikacijo Extreme Training®️, kjer dobite recepte še za preostale 4 uravnotežene obroke v vsakem dnevu. Vsekakor pa idej za zdrave obroke ne bo zmanjkalo, saj imate v aplikaciji kar 1.825 zdravih predlogov jedi z recepti. Nikar pa ne spreglejte vadbe, ki jo preprosto izvajate doma in s katero bo vaše telo ostalo vitalno in oblikovano vse leto.

Vida Macura Maglica, uspešna licencirana kondicijska trenerka in kreatorka patentirane vadbe Extreme Training®️, je s svojo fitnes aplikacijo Extreme Training®️ osvojila ves svet. Kot ena od 10 najboljših profesionalnih trenerjev na svetu je bila tako povabljena, da vodi treninge v Dubaju na največjem sejmu športa in zdravja Dubai Active kot tudi v Riminiju na največjem sejmu športa in wellnessa v Evropi, kjer je več kot navdušila športne navdušence in vse druge.

V aplikaciji Extreme Training®️ lahko namreč izbirate med različnimi programi vadbe, za katere vam aplikacija ponudi tudi brezplačne preizkuse, da se ne odločate kar na slepo. Za izvajanje vadbe ne potrebujete pripomočkov, opravite pa jo lahko kadarkoli, ko vam to dopušča čas.

Ta aplikacija vam skupaj z recepti, ki vam jih toplo priporočamo, torej pomaga ohraniti najboljpo formo vse leto - kar iz udobja svojega doma. Je kot osebna trenerka na vašem domu, primerna za čisto vsakogar, tako za začetnike kot za izkušene vadeče. 

Vida pravi, da je aplikacija namenjena predvsem ženskam: 

"Aplikacija Extreme Training®️ je namenjena ženski populaciji ljudi in pokriva vse starostne skupine kot tudi vsa življenjska obdobja vsake posameznice. Če posameznica ne ve, kateri program treninga izbrati, ima možnost ob vstopu v aplikacijo odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj, na podlagi prejetih odgovorov pa ji aplikacija ponudi točno pripravljen trening zanjo. Za začetek s programom Extreme Training®️ ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti."

Že imate svojo osebno trenerko in prehransko svetovalko v obliki aplikacije? Če še ne, si jo čim prej naložite in ostanite v najboljši formi vse leto. V aplikaciji imate na voljo kar 1.825 zdravih predlogov jedi z recepti (za 365 dni, vsak dan 5 dnevnih obrokov).

Aplikacija Extreme Training®️ je namenjena ženski populaciji in pokriva vse starostne skupine kot tudi vsa življenjska obdobja vsake posameznice. Če posameznica ne ve, kateri program treninga izbrati, ima možnost ob vstopu v aplikacijo odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj, na podlagi prejetih odgovorov pa ji aplikacija ponudi točno pripravljen trening zanjo. Za začetek s programom Extreme Training®️ ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti.
Vida Macura Maglica