7 manj znanih dejstev o kavi

7 manj znanih dejstev o kavi (foto: Promocijski material) Promocijski material
3. 10. 2020 Promocijsko sporočilo

Večina ljudi si težko predstavlja začetek dneva brez enega od najbolj priljubljenih napitkov na svetu – kave. Ste med njimi? Ste vedeli tudi vse to o svojem najljubšem napitku? Tu je 7 manj znanih dejstev o kavi ...

1. Kava je sadje z dolgo zgodovino

Kava je sadje, ki raste na steblu zimzelenega grma in olesenelih vej, ki poganjajo naravnost iz zemlje in lahko zrastejo celo do nekaj metrov v višino. Zrel plod je temno rdeče barve, spominja na češnjo, vsebuje pa dve semeni.

Promocijski material

O tem, kako je kava postala to, kar je danes, pripoveduje legenda, po kateri je etiopski pastir z imenom Khaldi opazil, da so njegove koze polne energije, potem ko so jedle plodove s tega grma. Ko je to videl, se je odločil, da bo tudi sam poskusil te plodove, a je bil grenko presenečen nad okusom, zato jih je vrgel v ogenj.

Kmalu se je začel širiti čudovit vonj in po legendi je tako nastala prva pražena kava na svetu.

2. Kofein je naravni pesticid kave

Kofein je alkaloid ksantina, ki je v listih, semenih in plodovih rastlin, kot je kava. Zaslužen je za grenak okus kave, deluje pa tudi kot stimulans.

V večjih količinah povzroča dehidracijo, v optimalnih količinah pa ima številne pozitivne učinke – pospeši presnovo, spodbudi motorične sposobnosti in je vir antioksidantov. Po nekaterih raziskavah je povezan tudi z zmanjšanjem tveganja za nastanek Parkinsonove bolezni.

Kljub temu pa je zaradi svojega poživljajočega učinka dobro upoštevati evropska priporočila pri uživanju kofeina, ki pravijo, da odrasla oseba ne sme zaužiti več kot 400 mg kofeina na dan. Samo za primerjavo – ena skodelica espressa v povprečju vsebuje približno 80 mg kofeina. Precej spodbudno za vse ljubitelje kave!

3. Dve najbolj znani vrsti kave sta Arabica in Robusta

Čeprav obstaja več kot 100 vrst, sta najpogosteje uporabljeni dve vrsti kave, ki rasteta na različnih območjih, imata različen okus in sta različno odporni proti zunanjim vplivom.

Promocijski material

Arabica, ki predstavlja 70 % svetovne proizvodnje kave, izvira iz prvotnih kavnih dreves, odkritih v Etiopiji. Ima majhen odstotek kofeina, zaradi česar je bolj občutljiva za temperature, bolezni in parazite. Raste na nadmorski višini med 800 in 2600 metrov, na plantažah pa jo vzgajajo predvsem v Južni Ameriki, kjer poteka kar 45 % svetovne proizvodnje.

Na drugi strani pa Robusta predstavlja okoli 30 % svetovne proizvodnje kave. Je bogata s kofeinom, zaradi česar je odpornejša proti zunanjim vplivom. Največ jo pridelujejo v osrednji in zahodni Afriki, delih jugozahodne Azije in v Braziliji. Raste na nadmorski višini od 0 do 900 metrov, nekaj let je bila pogosto zanemarjena in se je industrijsko predelovala, kar je povzročilo njeno slabšo kakovost.

4. Finci popijejo največ kave v Evropi

Čeprav se v tem delu Evrope radi pohvalimo z našo kulturo pitja kave in nam gredo kar lasje pokonci, ko kdo espresso imenuje ekspresso, so Finci pravzaprav tisti evropski narod, ki popije največ kave na prebivalca – kar 10,35 kg na prebivalca na leto!  Za primerjavo – Hrvati popijejo 4,15 kg kave, medtem ko Slovenci 4,61.

5. Kava brez kofeina vsebuje kofein!

Nemogoče je popolnoma odstraniti kofein iz kave, zato kava brez kofeina vsebuje malo kofeina.

Po zakonskih predpisih v praženi kavi ne sme biti več kot 0,1 % kofeina ali 0,3 % v instant kavi, kar je približno 2 do 4 miligrame na skodelico.

Če vemo, da espresso vsebuje 80 miligramov na skodelico, vidimo, da gre za zanemarljive količine, tako da lahko brez strahu kadar koli v dnevu popijete brezkofeinsko kavo!

6. Na svetu je več kot 80 različnih znamk kave

Da je kava izjemno priljubljena, govori tudi to, da je na svetu več kot 80 različnih znamk kave. Pravi ljubitelji kave zlahka prepoznajo kakovost posamezne znamke in ne sprejemajo kompromisov.

Ena od blagovnih znamk, ki ne sprejema kompromisov glede kakovosti svoje kave, je Costa Coffee, kar najbolje opiše njena zgodba o nastanku.

Promocijski material

Blagovno znamko Costa Coffee sta leta 1971 v Londonu ustanovila brata Sergio in Bruno Costa, priseljenca iz Italije. Brata Costa sta preizkusila kar 112 mešanic, preden sta se odločila za tisto, ki si bo zaslužila nositi naziv Signature Blend – legendarne mešanice, po kateri sta postala prepoznavna.

Danes je manj kot 5 % zrn kave na svetu dovolj dobrih za kavo Costa Coffee, poslanstvo, s katerim sta brata Costa želela rešiti svet pred solidno kavo, pa tako še vedno živi.

7. Costa Coffee je na voljo tudi na našem trgu!

Da bi pregnali vse dvome pri izbiri kave, je Coca-Cola HBC Slovenija na našem trgu predstavila blagovno znamko Costa Coffee!

Ponudba bo zajemala praženo kavo v zrnju, mleto kavo in kavo v kapsulah, našli pa jo boste v maloprodaji, vaši najljubši kavarni in restavraciji, na voljo pa bo tudi v obliki kave za na pot.

'Raje začnite s Costo' in odkrijte, kaj se zgodi, ko dan začnemo z zares odlično kavo.

Preverite še:
Promocijski material