7 najbolj pogostih napak pri kuhanju riža

7 najbolj pogostih napak pri kuhanju riža (foto: profimedia) profimedia
30. 11. 2019

Riž je krasno živilo - hitro je skuhano, je nasitno, lahko je priloga ali kot rižota glavna jed in paše praktično povsod in vedno. A z rižem je tudi kup težav - vedno skuhamo preveliko količino, hitro je razkuhan in močnat, mimogrede je preveč suh, brez okusa … Redko nam uspe skuhati popolno skledo riža. Poglejmo, kje vsi delamo napake.

1. Pravilno razmerje med vodo in rižem

Zelo malo ljudi natančno izmeri razmerje med količino vode in riža, čeprav je to zelo pomembno. Če je vode preveč, se bo riž razkuhal in postal močnat, če pa jo je premalo, se bo riž prijel dna posode in zažgal. Natančno preberite navodila na embalaži ter se jih držite.

2. Različne vrste riža

Obstaja več različnih vrst riža, ki se kuhajo na nekoliko drugačen način. Nekatere vrste riža (rjavi) potrebujejo več vode in tudi kuha se dalj časa. Basmati in jasminov dišeči riž se predhodno namoči v mrzlo vodo, saj s tem skrajša čas kuhanja, riž pa posledično zadrži več arome.

3. Sol

Voda se soli, podobno kot pri testeninah, ko zavre in tik preden vanjo damo riž. Razmerje po občutku ali pol čajne žličke soli na skodelico riža.

4. Riž se kuha pokrit s pokrovko

Posoda v kateri se kuha riž ali bolje duši, mora biti pokrita. Pustite, da se riž kuha pokrit vsaj deset minut in vmes ne vzdigujte pokrovke, da para ne uide ven.

5. Temperatura kuhanja

Riž se kuha na majhnem ognju ali nizki temperaturi, saj v pokriti posodi ne potrebuje veliko energije.

6. Ne mešajte

Riža med kuhanjem ne mešajte, pustite ga, da se skuha sam v pokriti posodi na majhnem ognju. Pri kuhanju rižote je seveda drugače, saj riž mešamo in ne kuhamo pod pokrovko, poleg tega pa jed zalivamo z vodo ali juho.

profimedia

7. Naj posedi nekaj minut

Ko je riž skuhan, ga odstavite in ga pustite pri miru od 5 do 15 minut ter šele nato servirajte na krožnike. Skuhan riž lahko z vilicami narahlo premešate.

Nekateri trdijo da morate pred kuhanjem riž sprati z mrzlo vodo, spet drugi menijo da s spiranjem iz riža odtečejo tudi hranilne snovi - še posebej iz tistega, ki je nebrušen. Presodite sami!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri