Afrodiziaki - slastni in seksi prigrizki

Afrodiziaki - slastni in seksi prigrizki (foto: profimedia) profimedia
12. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Že od nekdaj je znano, da so nekatera živila naravni afrodiziak. Katera pa so najbolj vroča?

Posušen krokodilji penis, bikova moda, oslovo mleko ... To je le del srednjeveške afrodizične kuhinje. Toda brez strahu – enak učinek lahko dosežete tudi s sodobnimi poživili. Začnimo pa najprej z malo teorije ...

Kako deluje (naravni) afrodiziak?

Afrodiziak pospeši krvni obtok, spodbudi živčni sistem in deluje dražilno in spodbujevalno na spolne organe.

Na splošno afrodiziak izboljša razpoloženje in okrepi spolno slo. Gledano v celoti, gre za pravo kombinacijo vitaminov in mineralnih snovi, ki so vsebovana v živilih, ki spodbujajo slo. Toda tudi najboljša afrodizična sredstva odpovejo, če jih zaužijete v prevelikih odmerkih.

Zvečer je treba manj jesti in še to največ uro pred načrtovanim ljubezenskim aktom. Da bo jed poslastica za nebo in oči, je treba ustvariti tudi posebno razpoloženje in izbrati barve, ki spodbujajo tek, kot sta denimo rdeča in oranžna.

Najboljši naravni afrodiziaki
Ostrige

Že stoletja veljajo za ljubezensko drogo. Tudi legendarni Casanova je zaupal njihovemu učinku in jih je užival dnevno. Prav tako slavni pisatelj Ernest Hemingway je v svojih knjigah opisoval njihove učinke.

Pred kratkim je njihovo afrodizično delovanje v študiji potrdila tudi skupina ameriških in italijanskih znanstvenikov. V ostrigah so odkrili dve posebni aminokislini, ki sta po nanosu pri miših povišale izločanje spolnih hormonov, kar je privedlo do večje spolne aktivnosti. Tudi če ne marate školjk, je vsekakor vredno poskusiti iz več razlogov: ostrige vsebujejo veliko joda, natrija, kalcija, kalija, mangana, železa, bakra, cinka, fosforja, vitaminov A, B1 in B2.

Namig: Navaditi se morate le blagega priokusa po železu. Z limono so sijajne.

Kaviar

Jajčeca jesetrov so zelo zdrava, poželenje pa vzbuja že njihova aroma. Vsebujejo veliko količino vitaminov, mineralov in drugih elementov (predvsem fosfor) in tako poskrbijo za pravo prehrano živčnih celic.

Namig: učinek kaviarja okrepi vodka!

Čili

Čili, vasabi in druge začimbe, ki pogrejejo, delujejo tudi stimulativno. Zakaj? Njihove snovi in vitamini pospešijo utrip, povzročijo znojenje in bolje prekrvavijo organe. Nato pa – hitro v spalnico!

Namig: Za ogrevanje popijte pekoč napitek, ki je lahko tudi brez alkohola: mineralna voda s sokom granatnega jabolka in sirupom, kocke ledu in 2 ščepca čilija. Ukašite v mešalniku in popijte.

Vanilja

Sladki vonj in pikanten okus delujeta evforično način in pozitivno na živčni sistem. Tako vanilja neposredno spodbuja tudi slo.

Namig: Vaniljo si privoščite v lahkem desertu, v sladoledu ali pa kot créme brélée.

Čokolada

Kakav so kot krepčilno sredstvo poznali že Olmeki, Azteki in Maji. Iz kakavovih zrn so pripravljali močan kakavov napitek. Njihovi vladarji so ga pili pred obiskom svojih žena in ljubic. Danes vemo, zakaj: kakav vsebuje endorfin feniletilalanin, t. i. hormon sreče, ki spodbuja hrepenenje in poželenje, istočasno deluje antidepresivno in blaži občutke strahu.

Šele pred kratkim so v čokoladi našli še eno snov – anandamid – ta v možganih aktivira iste predele kot marihuana. Kombinacija anandamida, dopamina in triptofana z drugimi snovmi čokolado spreminja v pravo božansko živilo.

Namig: Vroča čokolada, smetana in cimet – vstopnica v spalnico je zagotovljena.