Ajda - varuje prebavila pred rakom

Ajda - varuje prebavila pred rakom (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 4. 2014 Vir: Lisa

Ajda vsebuje zelo kakovostne beljakovine in vlaknine, ki lahko varujejo prebavila pred rakom in nekaterimi drugimi boleznimi.

Ajdova moka je sorazmerno bogata s cinkom, magnezijem ter nekaterimi drugimi nujno potrebnimi mineralnimi snovmi. Poleg vsega naštetega pa ajda ne vsebuje glutena in jo zato lahko uživajo tudi ljudje, ki trpijo za celiakijo.

Pri ajdi uporabljajo predvsem njena semena, iz katerih z luščenjem naredijo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Zrnja ajde so odlično prebavljiva, zato jo priporočajo kot dietično hrano.

  • Iz ajdove moke pripravljamo: kruh, štruklje, palačinke, testenine, žgance, biskvite, potico ...
  • Iz posušene cvetoče ajdove rastline pa se pridobiva zelen ajdov čaj, ki je zelo učinkovit pri zdravljenju krčnih žil in opeklin ter pri lajšanju težav z visokim krvnim tlakom.

Presenetljivo, kajne, kako je ajda zdrava ter sladka (ajdov med)!

Pogled v zgodovino

Pisno je ajda prvič omenjena leta 1426, v gornjegrajskem urbarju pod imenom 'poganka', zavedena pa je tudi v velesovskem urbarju iz leta 1448.

Kot poljščino, iz katere se lahko pripravita dve značilni slovenski jedi – kruh in kaša –, jo omeni že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske (1689).

Ste vedeli, da ajda (znanstveno Fagopyrum esculentum) izvira iz JZ Kitajske?

Ajdovi žganci v solati

Da pa bodo prvi spomladanski koraki zares lahkotni, smo za vas pripravili recept za pripravo lahke,Ajdovi žganci v solati a precej nasitne solate. Njena glavna sestavina so ajdovi žganci, ki jih uvrščamo med tradicionalne slovenske jedi.

1. V slan krop (1 ¼ l ) vsujemo 350 g ajdove moke in pokrito kuhamo 6 minut, nato naredimo v sredini luknjo, da pride voda tudi zgoraj.

Pustimo vreti še od 15 do 20 minut, odlijemo malo vode in zmešamo žgance. Tako jih kuhamo še nekaj minut. Žganci ne smejo biti ne prevlažni ne presuhi. Po potrebi lahko dolijemo vodo, ki smo jo prej odlili.

2. Zatem jih zabelimo z žlico vroče kokosovo masti ter jih nekaj minut pokrite pustimo ob robu štedilnika.

3. V posodi za solato zmešamo 10 g rukole z malo olivnega olja. Nato ajdove žgance zdrobimo z vilicami in jih položimo na rukolo. 10 suhih sliv razrežemo na polovičke in jih razporedimo po rukoli in žgancih. Vse skupaj prelijemo s tekočim jogurtom, posipamo z mešanico semen ter (po želji) začinimo s čilijem. Dober tek!

4. Solata je mišljena kot samostojni obrok. Po želji pa lahko poleg še pripravite na primer pečeno piščančje meso. Skratka, pustite domišljiji prosto pot! 

Recept za solato nam je poslala bralka Irena Rebov.