Alen Kobilica:"Bolj važno je, kaj se vozi in nosi, kot kaj se daje vase."

Alen Kobilica:"Bolj važno je, kaj se vozi in nosi, kot kaj se daje vase." (foto: Primož Bregar) Primož Bregar
19. 7. 2016

Alen Kobilica, poznan kot maneken, podjetnik, paratriatlonec in ustanovitelj centra Vidim cilj, je skozi življenjske preizkušnje vzpostavil nov pogled na hrano. Ugotovil je, da gre za pomemben del življenja, ki vpliva na nas bolj, kot se morda zavedamo. V tokratnem pogovoru se je dotaknil problematike prehrane in veganstva.

Alen, kaj se vam zdi najbolj problematično glede splošnih prehranjevalnih navad Slovencev?

Opažam, da se pri slovenski miselnosti glede hrane že dogajajo spremembe, da ni več glavno le to, da si zapolniš želodec, da imaš pred sabo krompir in »šnicel«, ki gleda čez krožnik, ker si šele potem taprav »dec«. Res pa, da radi tekmujemo, kje in kaj bomo v trgovini dobili najceneje. Čim več za čim manj denarja, namesto da bi bilo manj vsega, a bolj kvalitetno. Bolj važno je, kaj se vozi in nosi, kot kaj se daje vase. Slednjega ne vidi nihče, zato ni pomembno. A učinki prehrane se običajno poznajo šele skozi leta. Ne pravim, da je hrana vse, je pa pomemben del v mozaiku življenja. Dejstvo je, da prehranjevanje z ekološko in rastlinsko hrano ni neka modna muha, ampak zgolj vračanje nazaj h koreninam. Tudi naše babice in dedki niso jedli tako industrijsko predelane hrane, kot jo imamo danes.

Sami se prehranjujete večinoma vegansko, na kaj pa bi opozorili pri veganski prehrani?

Da vegansko absolutno ne pomeni nujno zdravo! Veliko veganskih izdelkov je še vedno predelanih produktov z rafiniranim sladkorjem, rafiniranimi olji, e-ji/emulgatorji in ojačevalci okusov, gensko spremenjenimi organizmi in seveda - niso pridelani ekološko, torej obdelani s pesticidi, herbicidi itd. Zdaj že vsi vemo (no, naj bi), da ni humano ubijati živali, a jaz imam rad tudi zdrave in nasmejane ljudi. Če bo šlo tako naprej, bomo imeli očitno veliko zdravih živali in veliko bolnih ljudi. Imamo res lahko radi druge, če nimamo radi sebe? Ali pa je to le nepoučenost v masi medijskih informacij, ki običajno v želji po zaslužku, zavajajo ljudi? Vidim recimo, kako se vegani veselijo poceni veganske ponudbe, za primer potice iz bele moke, margarine, rafiniranega sladkorja, sojinga lecitina (gso) in vrsto e-jev ter ojačevalcev okusov. To so podjetja, ki proizvajajo veganske produkte, ker vidijo povpraševanje, delajo pa veliko škodo veganstvu, saj jim je pomemben le dobiček in ne zdravje ljudi. Potrošniki pa se ne vprašajo, ali so v hrani umetne in škodljive sestavine. Glavno je, da niso trpele živali, kaj pa človek? Ali nočemo dobro tudi sami sebi, da bi živeli kakovostno in aktivno življenje na vseh področjih?

Ravno se odpravljate na svetovno prvenstvo v paratriatlonu na Nizozemsko. Kako pa vaša prehrana vpliva na fizično pripravljenost?

Težko rečem, saj ne vem, kako bi bilo, če bi jedel drugače, kakšna razlika bi bila... Dejstvo pa je, da moji rezultati v enem izmed najzahtevnejših (para) športov, govorijo v prid temu, da je mogoče delovati na rastlinski "pogon". (smeh)

Sooustanovili ste podjetje Organika +, katerih glavni adut so ekološki sladoledi, ki so posebni, saj ne vsebuje živalskih sestavin, rafiniranega sladkorja, soje, glutena... Kaj vas pri vsem tem najbolj veseli?

Najbolj me veseli to, da so naše Indy&Pippa sladolede sprejeli prav vsi, tako rastlinojedi kot vsejedi. Ni mi všeč, da se ljudje ločijo še po prehrani na »mi« in »vi«. Ne maram teh opredelitev. Čestital bi vsem ljudem, ki so odprti za nove in malce drugačne možnosti v tem hitro spreminjajočem se svetu. Če se bomo oklepali starega, se namreč ne bomo nikamor premaknili in glede na trenutno stanje sveta, bolezni ljudi in okolja je verjetno vsakomur jasno, da je nekaj v naših navadah potrebno spremeniti.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.