Ali je sploh še varno jesti ribe?

Ali je sploh še varno jesti ribe? (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 5. 2019

Vse več opozoril naravovarstvenikov glede onesnaževanja in zastrupljanja morij in rek je povzročilo dilemo, ali je sploh še varno jesti ribe, in če je, katera vrsta rib je bolj zdrava.

Ob vseh teh informacijah smo upravičeno zmedeni.

  • Ali je sploh še varno jesti ribe?
  • Kateri je boljši naravni ali vzgojeni losos?
  • Katera vrsta rib je pravzaprav bolj zdrava?

Mastne ribe

Mastne ribe, kot so skuša, sardine in losos, so bogate s proteini in maščobnimi kislinami, kot so omega 3, vitamini A, B12 in D.

100 g pripravljene mastne ribe vsebuje približno

  • od 564.84 do 1,004 kJ (135 do 240 kalorij),
  • 20 do 26 gramov proteinov ter
  • 5 do 17 gramov maščobe.

Bele ribe

Bele ribe, kot sta polenovka ali morski list, so naravni vir proteinov, vitaminov in mineralov. Zaradi majhne vsebnosti maščob in nizke kalorične vrednosti so zelo primerne za shujševalne diete.

100 gramov pripravljene bele ribe ima približno

  • 418.4 kJ (100 kalorij),
  • 20 gramov proteinov ter
  • 0,6 do 2 gramov maščobe.

Kako vpliva onesnaževanje in zastrupljanje morij in rek

Res je, da so ribe zelo prizadete zaradi onesnaževalcev morij in rek, kar so povzročila leta in leta odplakovanja odpadnih snovi in težkih kovin v morja in reke.

Nikakor pa se vam ni treba odpovedati ribam, saj porcija ribe na teden zmanjšuje možnost srčnih napadov, kar odtehta stopnjo tveganja glede vsebnosti škodljivih snovi v ribah.

Vedeti pa moramo, da tudi pri organsko hranjenih gojenih ribah obstaja povečana verjetnost onesnaženosti kot pri naravnih vrstah.

Vzgojene ribe hranijo s hrano, ki vsebuje barvila, kemikalije, antibiotike in druge dodatke. Ko boste šli naslednjič v ribarnico po ribe, le povprašajte, od kod prihajajo.