Avgolemono - grška juha z limono

26. 9. 2012
Deli
Avgolemono - grška juha z limono

Preprosta grška kulinarika vas bo takoj očarala. Poleg najpogostejših vrst mesa, kot je ovčetina in perutnina, uporabljajo tudi veliko rib in morskih sadežev. Ne smemo pa pozabiti na pite, odlične solate in osvežilne juhe. Odlična je hladna juha iz kumaric in avgolemono, juha z limono, ki jo pripravljamo tokrat.

Sestavine za 4 osebe:

  • ½ kokoši
  • 1 korenček
  • ¼ gomolja zelene
  • 2 rdeči čebuli
  • ½ skodelice riža
  • 2 rumenjaka
  • 1 limono
  • sol
  • peteršilj

Priprava:

Kokoš denite v lonec in prelijte z vodo. Dodajte korenje, zeleno in čebulo ter kuhajte toliko časa, da se meso skuha.

Med kuhanjem z juhe pobirajte peno. Kuhano meso vzemite iz lonca, juho pa precedite in prelijte nazaj v lonec.

V juhi skuhajte opran riž in pazite, da se ne razkuha.

Rumenjaka razžvrkljajte skupaj z limoninim sokom in soljo. Počasi ju vlijte v vročo juho in ves čas mešajte z žlico. Kokošjemu mesu odstranite kosti in kožo, ga zrežite na koščke in dodajte v juho.

Juho malo pogrejte, vendar ne sme zavreti. Juho nalijte v globoke krožnike, jo posujte s sesekljanim peteršiljem in ji dodajte rezino olupljene limone.

Čas priprave: približno 45 minut

Mini slovar grških jedi

Predjedi

  • Burekakia = male pite z mesom z otoka Kreta.
  • Dolmades = zvitki iz listov vinske trte, nadevani z rižem, zelenjavo ali mesom.
  • Spanakopita = slana pita s špinačo.
  • Tiganita = različna zelenjava, pomočena v jajčno maso in ocvrta.
  • Tiropita = slana pita s sirom.
  • Tzatziki = jogurtova omaka s kumaro in česnom.

Glavne jedi

  • Frikase = jagnjetina z zeleno in zelenjavo.
  • Giros = na poseben način pečena jagnjetina ali perutnina, postrežena z zelenjavo v lepinji.
  • Keftedes = mesne kroglice v številnih različicah.
  • Musaka = zapečena jed z mletim mesom in krompirjem ali bučkami.
  • Suvlaki = na kocke narezana jagnjetina, pripravljena na ražnju.
Sladice
  • Koufeta = mandlji s sladkorjem.
  • Korabiedes = kolački z mandlji in posuti s sladkorjem.
  • Lokumades = ocvrto testo, prepojeno z medom in cimetom.
  • Vasilopita = božični sladki kolač.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek