Jajčevci so vsestransko uporabni. Imajo nevtralen okus in se zato podajo v različne jedi kot so omake za testenine, namaze in jedi z rižem. Seveda ne smejo manjkati v azijskem namazu baba ghanoush.
Sestavine za 4 osebe:
- 1 srednje velik jajčevec (približno 380 g)
- 1 žlica limoninega soka
- 1 žlica tahnini sezamove paste
- 1–2 stroka česna
- sol, poper
- olive, kruh
- 1 žlica olivnega olja
- malo sesekljanega peteršilja in olivnega olja
Priprava:
Pečico segrejte na 230 stopinj (ventilatorsko na 210). Jajčevec z vseh strani nekajkrat prebodite z vilicami ali nabodalom. Položite ga v pekač in ga pecite od 30 do 40 minut. Prerežite ga po dolžini in z žlico izdolbite meso.
Meso jajčevca zmeljite v električnem mešalniku. Dodajte limonin sok, tahini, olupljen česen, sol in poper ter ponovno zmeljite. Nato dodajte olje in še enkrat zmeljite.
Namaz preložite v skodelico in pokritega postavite v hladilnik za približno 2 uri (ali čez noč).
Pred servrianjem denite namaz v skodelico ali na krožnik, naredite na sredini luknjo in vanjo vlijte olje in posujte s peteršiljem.
Namaz postrezite z olivami in kruhom.
Čas priprave: približno 3 ure.
Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek