Beluši na žaru z jajcem na oko, parmezanom (in lososom)

23. 6. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Beluši na žaru z jajcem na oko, parmezanom (in lososom)

Beluši so tiste vrste zelenjava, ki je tako okusna že sama, da ne potrebuje veliko obdelave: izvrstni so že, če jih preprosto skuhamo, nato pa pokapljamo z dobrim oljčnim oljem in nekaj kapljicami limoninega soka. Delujejo zelo prečiščevalno, sezona belušev pa je samo spomladi, zato si jih privoščite, saj so res blagodejni.

Če jih popečemo na žaru ali v pečici, bodo ohranili hrustljavost, pomladni okus pa pride še bolje do izraza.

Potrebujemo

• 1 šopek belušev

• ščep grobo mlete soli

• deviško oljčno olje

• 1 jajce na osebo

• parmezan ali drug trdi sir za ribanje

• 150 g lososovega fileta na osebo (po želji)

Priprava

Belušem odrežemo olesenele spodnje dele. Debelejše po dolgem prepolovimo, drobnejše pa pustimo kar cele.

Lahko jih popečemo na žaru ali v pečici: na žaru jih pečemo približno od 5 do 8 minut, v pečici pa dobrih 15 minut. Vroče pokapljamo z oljčnim oljem in solimo.

Čez tako popečene beluše položimo pečeno jajce na oko.

Potresemo s parmezanom in ponudimo kot lahko pomladno kosilo s kosom rženega kruha.

Jed lahko nagradimo s popečenim lososovim filetom: lososu odrežemo kožo in ga v ponvi na tanki plasti olja hitro popečemo. Solimo in ponudimo k belušem.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek