Bi si morali za dodatno energijo v kavo dodati surovo jajce?

Bi si morali za dodatno energijo v kavo dodati surovo jajce? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 1. 2019

Ste med pripravljanjem kave in jajc kdaj pomislili: »Hm, danes zjutraj bi bilo vse lažje, če bi lahko združil oboje?« Verjetno ne, kajne? A nekdo se je tega le domislil.

Mešanje surovega jajca z vročo črno kavo so skozi stoletja uživali na Madžarskem, v Skandinaviji, Vietnamu in celo v Minnesoti. Rezultat? Gosta, kremasta in sladka pijača, ki daje običajni kavi dodaten učinek.

Zakaj v kavo sploh dodati surovo jajce?

Pred mnogimi stoletji so si ljudje ta zvarek prapravljali zaradi edinstvenega okusa, v zadnjem desetletju pa je postal priljubljena pijača pred treningom.

Dokazano je že, da nam lahko uživanje kave pred treningom da dodatni zagon, zato pitje kave pravzaprav ni presenetljivo. Kava s surovim jajcem? To naj bi nam dalo dodatne beljakovine in maščobo, kar pripomore k okrevanju mišic.

Tudi Marc Bubbs, glavni nutricist pri kanadski državni moški košarkaški ekipi, prisega na takšen napitek. »Jajčno kavo sem nekajkrat popil pred hitro jutranjo kardio vadbo,« pravi Bubbs. »Zagon mi je dala, podobno kot kofeinski napitek v prahu, pri čemer je moja kava vsebovala hranljivi rumenjak, ne pa preprostih nasičenih maščob.«

Veliko ultramaratoncev, ki jim pomaga pri pripravah, prav tako pred treningom zaužije skodelico jajčne kave. Pravzaprav bolj ali manj vsi njegovi športniki v sklopu priprav in okrevanja uživajo jajca in pijejo kavo – samo skupaj ne.

Ampak – mar ni uživanje surovih jajc nevarno?

Če so surova jajca okužena s salmonelo, lahko zbolite. Jajca je zato treba pred zaužitjem vedno dobro skuhati. Pri jajčni kavi pa vroča tekočina jajce dovolj segreje, da uniči bakterije, zato ga lahko mirno uživamo, pravijo v odboru industrijske in trgovinske družbe American Egg Board. Jajca je treba pripravljati na okoli 71 °C, voda v pripravku za kavo pa ima okoli 93 °C.

Če boste kupili pasterizirana jajca (ki so pregreta, da bi lažje uničili bakterije), bo jajčna kava prav tako varnejša, še posebej, če niste prepričani, kakšno temperaturo ima vaša kava.

Tu pa se pojavi še ena dilema

Kofein pomaga pred vadbo, medtem ko so jajca zaradi maščobnih kislin in beljakovin, ki pripomorejo k okrevanju, pomembna po koncu vadbe, pojasnjuje Marjorie Cohn, nutricistka.

»Samo uživanje jajc, skupaj s kompleksnimi beljakovinami, za najboljše možno okrevanje priporočam v roku 30 minut po vadbi,« pravi.

Kaj pa kofein? Če ga boste zaužili po vadbi, ne bo ravno idealno. »Vaš živčni sistem je pravkar delal s polno paro, zato ga morate umiriti, kofein pa bi deloval kot stimulant,« pravi Bubbs.

Ena izmed sestavin jajčne kave je torej najučinkovitejša pred vadbo, drugi del pa po njej. Ko bi ju vsaj lahko razdelili ... Prav to Cohnova in drugi nutricisti tudi predlagajo. Popijte kavo, nato pa pojejte jajca – ločeno.

»Ne predstavljam si, zakaj bi kdo želel zmešati jajca in kavo,« pravi nutricistka Heather Mangieri, predstavnica ustanove Academy of Nutrition and Dietetics. »Eno jajce sicer vsebuje različno količino 13 različnih ključnih vitaminov in mineralov ter 6 gramov visokokvalitetnih beljakovin, a ne boste ničesar pridobili, če ga boste dodali v kavo.«

Zaključek

Jajčna kava ni čarobni napitek, pa tudi pri vadbi ne dela čudežev. Če jo boste previdno pripravili, pa boste na varen način zadovoljili brbončice.

Če je misel na jajčno kavo v vas vzbudila zanimanje, si jo pripravite in poskusite. Ko se je boste navadili, pa ne bo nič hudega – morda bo celo bolje – če se boste vrnili k ločeni skodelici in krožniku.

Prirejeno po: runnersworld.com

Preberite še: Koliko jajc na dan je priporočljivo pojesti? 

In preverite 6 top vaj, ki jih naredite na dan počitka